hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Krónikus sebek kezelése légylárvákkal

A légylárvákkal végzett „debridment” terápiáról (MDT) elsőként 1931-ben számoltak be az Egyesült Államokban, és több mint 300 kórházban rutin módon alkalmazták azt az 1940-es évek közepéig. Napjainkban a módszer újra reneszánszát éli – adja hírül a WebDoki az American Journal of Clinical Dermatology alapján.

Az antibakteriális gyógyszerek megjelenésével párhuzamosan a légylárva-terápia háttérbe szorult egészen az 1990-es évekig, amikor az Egyesült Államokban ismét a figyelem középpontjába került a módszer. Később Izraelben, Angliában, Németországban, Svédországban, Svájcban, Ukrajnában és Thaiföldön is alkalmazni kezdték az MDT-t.
Az MDT-hez a zöldlégy (Phaenicia [Lucila] sericata) steril lárváit használják fel. Akár 1000 lárvát is a sebbe juttatnak, és 1–3 napig hagyják ott őket.
Az MDT a seb kialakulásának hátterében álló alapbetegségtől vagy a seb lokalizációjától függetlenül a bőrön lévő bármilyen típusú purulens vagy nedvedző seb esetén alkalmazható ambulánsan kezelt és hospitalizált betegeken is. Az esetek 80-95 százalékában MDT-vel a seb teljes vagy szignifikáns mértékű debridmentje érhető el és sok esetben megelőzhető az amputáció. A kezeléssel párhuzamosan megkezdődik az egészséges szövetek proliferációja.
Mai ismereteink szerint az MDT a konvencionális és sebészi terápiára nem megfelelően reagáló sebek és fekélyek kezelésének egyszerű, hatékony, jól tolerálható és költség hatékony eszköze.

 

forrás: WebDoki

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés