hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kisebb műtét is elég

Nem jobbak a túlélési esélyeik azoknak a mellrákos nőknek, akiknek mind a két emlőjét eltávolították, mint azoknak, akik lumpektómián és sugárkezelésen estek át – írja a NOL.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók úgy találták, hogy semmivel nem jobbak a teljes és mindkét emlőt érintő sebészeti beavatkozáson átesett nők esélyei azokhoz képest, akiknek csak a rákos daganatot távolították el a melléből. Így a teljes, dupla emlőeltávolítás fölösleges pszichés megterhelést jelent a rákos nőknek, amit tovább súlyosbít, hogy a műtétből való felépülés két hónapot is igénybe vehet szemben azokkal, akiken lumpektómiát végeztek.

Utóbbi eljárás során csak a rákos daganatot, illetve némi környező mellszövetet távolítanak el. Ezt követően a nők általában egy-két nap után már visszatérhetnek a napi rutinjukhoz, nincsenek ágyhoz kötve és gyorsabban gyógyulnak sebeik, illetve az esztétikai helyreállítás is könnyebb feladat – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés