hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Két hónapig élt genetikailag módosított sertésszívvel

A kutatók azon dolgoznak, hogy kiderítsék, miért halt meg az első ember, akinek szervezetébe sertésszívet ültettek; a szervben állati vírust fedeztek fel, írja az MTI nyomán a Telex.

A halálos szívbeteg David Bennetten januárban végezték el a szívátültető műtétet, két hónapig élt a genetikailag módosított sertésszívvel. A Marylandi Egyetem orvosai csütörtökön azt közölték, azonosították a porcine cytomegalovirus nevű állati vírust a sertésszívben, de nem találták jelét annak, hogy aktív fertőzést okozott volna.

Az állati szervek emberi beültetésével kapcsolatos egyik fő aggodalom, hogy a transzplantációval új fertőzések kerülhetnek át az emberre. Mivel egyes vírusok úgy bújnak meg a szervekben, hogy nem idéznek elő betegséget, „potyautasok” lehetnek – mondta az AP hírügynökségnek Bartley Griffith, a beavatkozást végző sebész.

Bennett lényegesen tovább élt a genetikailag módosított sertésszívvel, mint az előző mérföldkőnek számító transzplantáció alanya, egy kaliforniai csecsemő, aki 21 napot élt páviánszívvel 1984-ben, közli a lap.

(forrás: Telex / MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés