hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kemoterápia helyett lézerkezelés

Átlagosan két hónappal hosszabbítja meg a páciensek életét az agresszív agydaganat, a glioblastoma elpusztítására alkalmazott lézerkezelés a kemoterápiához képest visszatérő tumor esetében – állapították meg a Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói.

A tudósok a 2010 és 2016 közötti glioblastomás esetek lézerkezeléseinek adatait vizsgálták. Ez alatt az idő alatt 54 beteg 58 lézeres kezelést kapott. Ezek közül 17 kezelést nem operálható daganat, 41 kezelést pedig olyan tumor ellen alkalmaztak, amely korábbi kezelést követően visszatért.

Arra az eredményre jutottak, hogy a visszatérő kórral kezelt betegek átlagosan 11,5 hónappal a lézerterápia után még életben voltak. Más tanulmányok szerint az olyan kemoterápiás szerek, mint a bevacizumab vagy a temozolomid átlagosan kilenc hónappal hosszabbították meg a páciensek életét.

Ráadásul a lézerterápiával kezelt betegek többnyire 1-2 napon belül elhagyhatták a kórházat.

"Nem vagyunk képesek gyógyítani az igazán kegyetlen tumoroknak ezt a fajtáját, de továbbra is azon dolgozunk, hogy olyan új kezeléseket találjunk, amelyek még egy kis időt adnak az embereknek" – mondta Eric Leuthardt professzor, a Neurosurgery című szaklapban megjelent tanulmány szerzője. Véleménye szerint lassan, lépésről lépésre fejtik meg a betegséget, ezek az apró fejlődések pedig összességében hozzájárulhatnak a betegek állapotának javulásához. Nemrég például kiderült, hogy az agytumor leggyakoribb és leghalálosabb típusának kezelésében is segíthet az egyik limfómákra és leukémiára kifejlesztett hatóanyag, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés