hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kemenesi: Magyarországon továbbra sincsen specifikus oltási stratégia

Az emlékeztető oltás beadatása most ajánlott az idősebbeknek, illetve a kockázati csoportba soroltaknak, korhatár nélkül, írja a Pénzcentrum.

A légúti fertőzések szezonja itt van, valószínűleg a koronavírusnak való kitettség is növekszik.

Erre számítottunk, minden ország számított – mondja Kemenesi Gábor, víruskutató, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy erre számítani lehetett, Magyarországon továbbra sincsen specifikus oltási stratégia. – Azt nem tudom, hogy ez miért maradt el, viszont az biztos, hogy az általános oltási ajánlás része – hasonlóan a külföldi országokhoz –, hogy az emlékeztető oltás beadatása a szezonban, azaz most, ajánlott az idősebbeknek, illetve a kockázati csoportba soroltaknak, korhatár nélkül – emelte ki a biológus a Pénzcentrumnak.

Sokak próbálják nyomon követni a különböző variánsokat, illetve, hogy melyik oltás melyik variáns ellen véd. Ezzel kapcsolatban azt lehet elmondani általánosságban, hogy bármelyik vakcinával történő emlékeztető oltás javítja a védelmünket. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a fertőzés elleni védelmet jelenti. Ezek az oltóanyagok sok esetben úgy működnek, mint az influenza elleni oltás: védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen, ezért is ajánlott a krónikus betegek számára az emlékeztető oltás, amit az oltópontokon fel lehet venni.

Emellett az oltási javaslatban az úgynevezett fészek-, vagy buborék oltást is ajánlják. Ez annyit tesz, hogy ha valakinek egy családtagja krónikus beteg, vagy idős, akkor a családtagoknak is javasolt az emlékeztető oltás – fűzte hozzá Kemenesi Gábor, aki szerint mindenképpen érdemes lehet újra maszkot húzni.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés