hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Jól van a sertésvesével élő beteg

Elhagyhatta a kórházat az a férfi, aki a világon először kapta meg egy genetikailag módosított disznó veséjét – írta meg a BBC nyomán a hvg.hu.

A 62 éves Richard Slaymant két hete operálták meg a Harvard orvosi iskolájának legnagyobb oktatókórházában, a Massachusetts General Hospitalban, Bostonban. Az intézmény közleménye szerint a férfi végstádiumú veseelégtelenséggel küzdött és donorszervre várt. Az orvosai március 16-án ültettek be sikerrel a szervezetébe egy genetikailag módosított sertésvesét egy négyórás operáció során. A kórház szerint Slayman új veséje jól működik, és a továbbiakban nincs szüksége dialízisre, írja a lap, azt is jelezve: a férfinak nem ez az első veseátültetése. 2018-ban egy elhunyt emberét kapta meg, de a szerv állapota tavaly romlani kezdett. Akkor vetődött fel annak gondolata, hogy sertésvesét kapjon.

A vese a cambridge-i központú eGenesis nevű cégtől származik, amely a genetikai módosítás során „eltávolította a káros sertésgéneket és bizonyos emberi géneket adott hozzá, hogy javítsa az összeférhetőségét az emberi szervezettel”. A műtétet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte.

Bár sertésvesét most ültettek be először, más sertésszerveket már korábban transzplantáltak emberi szervezetbe. Az elmúlt években két ember disznószívet kapott, de mindketten meghaltak néhány héttel a beavatkozás után.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés