hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Influenza: nem kelendő az oltás

A magyarok kétharmada nem tervezi, hogy beoltatja magát influenza ellen az idén – írja a Weborvos a KutatóCentrum online villámkutatása alapján.

 

A magyarok 68%-a úgy gondolja, hogy nem fogja beoltatni magát - olvasható a portálon. Csupán a válaszadók 19%-a tervezi a védőoltás felvételét, 1% már meg is tette ezt, a válaszadók 12%-a pedig még nem döntött.

Pedig az emberek  nagyon is tisztában vannak az influenza veszélyeivel: csupán a megkérdezettek 6%-a vélte úgy, hogy az influenza csak egy komolyabb meghűlés, és szinte mindenki egyetértett azzal, hogy az influenza miatt még kórházba is lehet kerülni. A válaszadók 58%-a szerint az influenzát bárhol bárki elkaphatja, s 53%-a úgy véli a betegségnek akár komoly szövődményei is lehetnek. A válaszadók háromnegyede nem tart az influenza elleni védőoltás mellékhatásaitól, de 52%-uk szerint mégsem az oltás a legjobb védekezési módszer.

A KutatóCentrum adataiból kitűnik, hogy a fertőzés komolyságát a fiatalabb korcsoportba tartozók érzékelik legkevésbé, az ő körükben az átlagosnál jóval magasabb azok aránya (13%), akik csak egy komolyabb meghűlésnek tartják az influenzát, illetve ők tartanak legkevésbé a súlyos szövődményektől (45%). Ebből adódóan a 18-29 évesek háromnegyede biztos, hogy nem fogja beoltatni magát.

Meglepő eredmény, hogy a férfiak általában nyitottabbak az influenza elleni védőoltásra, egyötödük szerint ugyanis a fertőzés legjobb megelőzési módja a vakcináció, ugyanakkor a nőknek csupán 12%-a gondolja ugyanezt. A gyengébb nem képviselői egyébként jobban félnek a védőoltások mellékhatásaitól, mint a férfiak (31% vs.17%), ez lehet az oka, hogy kevésbé veszik fontolóra a védőoltással való védekezést.

 

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés