hirdetés
2024. október. 15., kedd - Teréz.
hirdetés
hirdetés

Hegmentes nőgyógyászati műtétek Magyarországon

Magyarországon elsőként az Országos Onkológiai Intézet vezette be azt a technikát, amely lehetővé teszi a nőgyógyászati szervek teljesen hegmentes műtétét, hasi metszés nélkül – számolt be az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztályának centrumvezető főorvosa, Novák Zoltán.

A nőgyógyászati műtéteknek létezik egy hegmentes változata, ezek a hüvelyen keresztül végzett műtétek – mondta az InfoRádióban Novák Zoltán. Mint közölte, a hegmentes műtétek problémája, hogy nagyon sok a korlátozó tényező, sok esetben ezek nem elvégezhetők, és nem oktathatók jól. Van azonban egy nagyon modern, új módszer, ami a hagyományos laparoszkópos műtétek és a hüvelyi módszerek előnyeit ötvözi.

Az eljárás a méh, a petefészek és a petevezeték betegségeinek gyógyítására alkalmas. "Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nincs szükség vágásra a hasfalon, kis metszéseket sem kell ejteni, hiszen a természetes testnyíláson keresztül történik az operáció" – emelte ki Novák Zoltán.

"A világon ez az egyik legújabb módszer, csak kevés országban csinálják, nekünk is még limitált a tapasztalatunk, de nagyon segít a nehéz méheltávolításokban, a kisebb műtéteknél pedig nagyon gyors fölépülést tesz lehetővé. Ezek mind az orvosi szempontok voltak, de van egy páciensszempont: nem lesz műtéti heg egyáltalán a műtétet követően" – mondta a szakember, és hozzátette, eddig tíz ilyen műtéte volt, de Belgiumban, ahol a képzését kapta, már ezer felett jár a beavatkozások száma.

A teljes információ hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés