2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés
hirdetés

Hazai bravúr: arcprotézis szilikonból

Magyarországon egyedülálló módon, szilikonból készítettek arcprotézist egy férfinak, adta hírül a TV2 Tények című műsora.

A magyar férfi szilikonból kapott új arcot, a szemét pedig akrilból készítették, miután egy félrekezelt daganat miatt elveszítette a fél arcát, hangzott el a TV2 Tények című műsorában. A férfi szemén évekkel ezelőtt megjelent egy csomó, amit az orvosok árpaként kezeltek. Mivel nem akart múlni, eltávolították a kinövést, és már akkor felfedeztek benne rosszindulatú sejtburjánzást. Újabb műtét következett, kivették a rosszindulatú, arcüregi daganatot, de el kellett távolítani fél arcát is, így évekig kötéssel a fején élt.

Végül a beteg rátalált egy magyar cégre, amely szilikonból készít protéziseket. Akkor az orvos még nem volt képes arra, hogy protézist készítsen a páciens arcához, aki ezért egy év múlva kereste meg újra Ravasz Pál szilikon-protetikus, ortopédiai műszerészt, aki addig tanulmányozta, hogyan segíthetne a férfin, és elkészítette Magyarországon először az arcprotézist.

(forrás: Tények)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.