hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Ha sokáig köhög, vegyen elő papírt, ceruzát!

Ahány köhögés, annyiféle dolgot üzenhet vele az ember szervezete – idézi a nol.hu  Kovács Gábor tüdőgyógyász-onkológust.

A köhögés lehet száraz, váladékos, ugató, kínzó, hosszan tartó, fájdalmas, s ahányféle, annyifajta oka lehet ennek a tünetnek – mondja az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet vezetője. Allergiás reakció is válthat ki köhögést, de a dohányosok például azért köhögnek, mert a dohányfüst irritálja és egyben el is pusztítja a légutakat borító sejteket, valamint a rajtuk lévő, a légutak tisztán tartásáért felelős apró csillószőröket.

Néhány napig tartó köhögéssel járhat a banális felső légúti hurut vagy a nátha. Ez az esetek döntő többségében vírusfertőzés következménye, amivel nem is kell feltétlenül orvoshoz szaladni. Legjobb ellenszere a pihenés és a bő folyadékfogyasztás.

Ha a köhögés elhúzódik, érdemes felkeresni a háziorvost, hogy kideríthesse, mi áll a folyamat hátterében. A köhögés a tüdő, a légutak megbetegedésén túl figyelmeztethet szívelégtelenségre vagy rosszul záródó gyomorszájra is.

Miután a tünet hátterében nagyon sok minden lehet, segítheti a gyors diagnózist, ha a beteg már felkészülten, kezében egy kis listával érkezik a vizsgálatra. Például jó, ha feljegyzi: mióta és mikor (csak éjszaka, vagy ébredés után, netán megállás nélkül) köhög? Van-e kiváltó oka (például a hideg levegő, valamilyen szag, fekvés, ülés, beszéd)? Jár-e a köhögés légszomjjal, fájdalommal, nehéz légzéssel? Van-e váladékürítés? Ha van, annak milyen a színe, mennyisége? – írja a nol.hu.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés