hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Elsózott ételek okozhatják

Gyerekekben is mind gyakoribb a vesekő

A veseköves roham valaha a középkorú felnőtteket sújtotta, ám a szakorvosok megfigyelése szerint mind több gyerek jelenik meg a rendelésen efféle panaszokkal. Amerikai szakértők megfigyelései szerint régebben legfeljebb havonta találkoztak a jelenséggel, ma pedig hetenként érkezik vesegörcstől szenvedő gyerek a rendelésekre.

A gyermekgyógyászok figyelmét a közelmúltban a kínai melaminnal szennyezett tejet fogyasztó gyerekek esete hívta fel a problémára. A melamin ugyanis vesekövet, majd súlyos veseelégtelenséget okoz. A tejbe kevert anyag a vesecsatornákat eltömték, és sok gyerek halálát okozták.
Az amerikai szakorvosok az intézetekben figyelték meg a mind gyakoribb veseköves panaszok előfordulását, noha a tápszerekben melamin nem fordult elő. Nagyszabású kutatás kezdődött a vesekövek okának tisztázására, és hamar egyértelművé vált, hogy a legfontosabb tényező nem más, mint a fölösleges konyhasó.
A szakemberek szerint a társadalom két végén élők: a gyerekek és az idős emberek általában nem isznak eleget, nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szervezetük biztonságos működéséhez szükségük volna. Mind a gyerekek, mind az öregek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres folyadékfelvételről.
A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a mai táplálkozásban a só mennyisége jelentősen megnőtt. Nem csak a sós ropogtatnivalók, hanem a gyorséttermek szinte valamennyi terméke túlságosan sok konyhasót tartalmaz. Ráadásul például a McDonald's ételei New Yorkban 46 százalékkal sósabbak, mint Londonban vagy Párizsban.
Bruce Slaughenhoupt és munkatársai szinte minden készételt elsózottnak találtak a szendvicskrémektől a zacskós levesekig. Külön fölhívták a figyelmet a sportitalokra, melyek fogyasztása a gyerekközösségekben hatalmas divat lett, akkor is, amikor semmiféle, kemény sportteljesítmény miatt nincs szükség külön sópótlásra.
A vesekő 40-65 százaléka akkor keletkezik, amikor oxalátok kapcsolódnak a vizeletben kálciumhoz, de nem ritkák a kálcium-foszfát- és a húgysavkövek sem. A két legfontosabb hajlamosító tényező a kevés folyadék és túlságosan sok só fogyasztása, mert így növekszik az oxalátok és a kálcium mennyisége a vizeletben.

Dr. Matos Lajos (MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés