hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Genetikai teszt: többeknek gyorsabban

A 2018-ban indított vastagbélszűrő program nyomán a Magyar Rákellenes Liga megszervezte a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programját.

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 honfitársunk hal bele e betegségbe. Nem véletlen, hogy 2018 őszén vastag- és végbélrák szűrő programot indított a kormány. Ennek köszönhetően egyre több érintett beteg kerül felismerésre, ezért a Magyar Rákellenes Liga megszervezte a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programját. A kezdeményezés célja az áttétes vastagbélrákos betegek korszerű terápiákhoz történő hozzáférésének javítása és támogatása.

Magyarország sajnos világelső a vastag- és végbélrák elfordulásban, 2018-ban 10.809 új esetet diagnosztizáltak (ami az összes diagnosztizált daganatos megbetegedés 16,7%-a), és évente hozzávetőlegesen 5000 ember halt meg e betegségben. A betegség elleni küzdelem és az időben történő felismerés leghatékonyabb módja egyértelműen a szűrés, nem véletlenül indult Magyarországon központilag szervezett szűrőprogram.

A már felismert daganat kezelésének eredményessége nagymértékben függ a komplex onkológiai ellátástól. A kezelésben a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén történtek talán a legjelentősebb változások.

A vastag- és végbél daganatos betegségekben szokásos kemoterápiáknak számos válfaja van, a beteg kezelése függ a daganat szövettani típusától, elhelyezkedésétől, méretétől, kiterjedésétől, valamint a beteg általános állapotától, így a kezelés pontos megtervezése mindig az onkológus szakemberek feladata. Fontos hangsúlyozni, hogy a magyar betegeknek gyakorlatilag minden fontos terápiás forma – közöttük legmodernebb biológiai ún. célzott terápiák is – támogatással elérhető(azaz a betegnek ingyen van)!

E betegségben a célzott kezeléseket már áttétes esetekben, kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. Az áttétes vastagbélrákban szenvedők mintegy fele részesül valamilyen biológiai terápiában, azonban e kezelések megindulása előtt genetikai vizsgálattal kell igazolni az úgy nevezett RAS mutáció jelenlétét. A vizsgálat alkalmával kimutatják a leggyakoribb RAS génmutációkat a daganatos sejtek DNS állományában a célzott terápia alkalmazhatóságának megállapítására és a megfelelő terápia kiválasztása céljából.

Ami szomorú jelentőséget ad e részletnek, hogy az újonnan diagnosztizált esetek 25%-a már áttétes, mire a diagnózis megtörténik. Mindeközben jelenleg ezen betegek 25%-a részesül időben, tehát még az elsővonalbeli kezelés megkezdése előtt, RAS tesztben.

E problémát látva döntött úgy a Magyar Rákellenes Liga, hogy megszervezi a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programot. Ennek során azon pácienseknek, akiknek betegsége ezt szükségessé teszi, lehetőségük nyílik egy ingyenes, elsőbbségi RAS teszt elvégzésére. Ez Magyarországon az első olyan program, amiben egy civil szervezet labortesztelést szervez, ezáltal optimalizálva az érintettek kezelési lehetőségekhez történő hozzáférését.

A program során nem csak a tesztek elvégeztetésében, de a szükséges minták szállításában és logisztika szervezésében is segítséget nyújt a Magyar Rákellenes Liga. A program része továbbá egy szakorvosi körben lezajlott figyelemfelhívó kampány, illetve az összes résztvevő részére végzett betegedukáció.

A folyamat során:

  1. Az onkológus szakorvos szakmai javaslata és kezdeményezése alapján, a kezelőorvos és beteg döntenek a programba történő belépésről.
  2. A páciens onkológus szakorvosa elküldi mintakikérő lapot és a RAS vizsgálatkérő lapot
    e-mailben a Liga címére.
  3. Ezt követően az Liga rögzíti a folyamat főbb lépéseit, majd elindítja a beteg biológiai mintájának kikérését (a mintát tároló patológiáról), és megrendeli a szállítást.
  4. A futár 2 munkanapon belül elszállítja a tesztet végző laborba a mintát.
  5. A beérkezett mintát fogadja a laboratórium, elvégzi a megfelelő vizsgálatot, a teszt elvégzése után közvetlenül a vizsgálatkérő orvosnak küldi el a teszt eredményét.

Ezzel napokat, akár heteket lehet gyorsítani a folyamaton, ami így a mintavétellel együtt maximálisan 10 nap.

A program 2019 júliusa óta nyújt segítséget az arra rászorulóknak, és eddig összesen 35 egészségügyi intézmény, közel 700 betege vett benne részt.

A teszteket Magyarország két olyan akkreditált intézményében végzik, ahol egyébként is ilyen jellegű vizsgálatokat végeznek.

  • Az Országos Onkológiai Intézetben a Magyar Rákellenes Liga teljes egészében állja a tesztek elvégzésének költségét.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház nem rendelkezett a plusz tesztelési igényhez szükséges mennyiségű erőforrással, így itt a Liga kapacitás és erőforrás bővítést eszközölt, illetve a szükséges egyszer használatos eszközöket is közvetlenül, nagy tételben rendelte meg a külföldi beszállítótól.

A Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programnak köszönhetően sokkal hamarabb kezdhetik meg a betegek a számukra legmegfelelőbb terápiát. Ezáltal nem csak időt nyernek, hanem esélyt is egy hosszabb és teljesebb életre. A betegek mellett a kórházi dolgozókat, asszisztenseket és szakasszisztenseket is tehermentesíti a program. Eddig a munkájuk részeként ők kérték ki a biológiai mintákat, adták fel azokat postai úton, és végezték az adminisztrációt. Ehhez képest jelentős könnyebbséget nyújt az adminisztráció átvállalása, valamint a futárral történő szállítás.

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés