hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Folytatódnak az elhalasztott szervátültetések

A Magyar Nemzet szerint a szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok.

Kezdeményeztem az Eurotransplantnál, hogy tartsunk heti rendszerességű értékelést a nyolc tagállam intézkedéseinek harmonizációjáról. Ezen a fórumon szóba került például az is, hogy beutazhat-e egy külföldi orvoscsoport egy másik országba azért, hogy eltávolítson egy mellkasi szervet, amit aztán őnáluk ültetnek be. Egy átmeneti, valamivel több mint egy hónapos időszakra még ezen tevékenység előtt is lezárultak a határok, de a nemzetközi szervcsere folytatódott. Idehaza a koronavírus átviteli kockázatának minimalizálása érdekében február végén kialakítottak egy szigorú szervdonációs eljárásrendet, amit a helyzet változásának megfelelően, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozattal közösen, folyamatosan alakítottak – mondta a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. Mint közölte, a Szervkoordinációs Iroda legfontosabb szakmai partnere az intenzív osztályon dolgozó orvos, ezért a járványidőszakban is tartották a kapcsolatot az ország donorjelentő kórházaival.

– A járványhelyzetben kevesebb erőforrás jutott a donorjelentésekre, emiatt hazánkban is csökkent, mégpedig 32 százalékkal a donorszám, mivel a kórházak intenzív kapacitásának egy része a súlyos állapotú Covid-betegek ellátására koncentrálódott. Ezt is meghaladja a transz­plantációk számának ötvenszázalékos mérséklődése. Ennek a csökkenésnek az is oka volt, hogy mérlegelni kellett, vállaljuk-e a járványidőszakban az átültetést vagy sem. Ezért például a tüdőtranszplantációk március 11-én ideiglenesen leálltak, de már újra végeznek ilyen műtéteket. Amit átmeneti időre szintén felfüggesztettek, az a veseátültetés, mert az nem életmentő, hanem életminőség-javító beavatkozásnak számít. A szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok – számolt be a szervkoordinációs vezető.

Magyarországon a 2020. március 1-jétől május 31-ig terjedő időszakban májátültetéseknél 35, szívátültetéseknél pedig 29 százalék volt a mérséklődés. Tüdőtranszplantációt idén hármat, tavaly ötöt végeztek ugyanebben az időszakban, veseátültetés pedig negyvennel volt kevesebb, ami hatvanszázalékos csökkenést jelent.

– Májusban már 14 elhunyt donor volt az országban, ami szinte megegyezik a tavalyi, havi tizenötös átlaggal. A 14 donorból összesen 42 szervet távolítottunk el, ebből 11 ment az Eurotransplanton keresztül külföldre, de természetesen mi is kaptunk szerveket más országokból. Egyébként határainkon túl sem volt más a helyzet, az Eurotransplant 208 működő programjának a száma 169-re apadt, és Spanyolországban 75, Franciaországban 90, az Egyesült Államokban több mint 50, Olaszországban pedig 40 százalékkal csökkent a szervátültetések száma – sorolta Mihály Sándor.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés