hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Endometriózis: várni kell a műtétre, de már nem éveket

Az új endometriózis szakmai irányelvről a hvg.hu Salamon Adriennel, az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány elnökével beszélgetett.

Az endometriózisban érintett magyar nők átlagosan 7-8 orvost is végigjárnak, mire kiderül, hogy ez a betegség okozza a fájdalmaikat, ez azt jelenti, hogy idehaza jelenleg négy év a diagnosztikai késedelem, de a környező országokban akár nyolc tíz év is lehet – mondja Salamon Adrienn, annak a szervezetnek, az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítványnak az elnöke, amelyik tanácskozási joggal vett részt a Takács államtitkár által említett új szakmai irányelv kidolgozásában. Korábban a Salamon Adrienn vezette alapítványnak a munkája is hozzájárult ahhoz, hogy ma már a mellrák, méhnyakrák és petefészekrák mellett az endometriózisban szenvedő nőket is megilleti 2019 óta a tartós betegséggel, fogyatékossággal élőknek járó, úgynevezett személyi adókedvezmény. Az új protokoll célja pedig az, hogy a betegséget minél előbb felismerjék és kezeljék, ezzel egyúttal a meddőségi problémákon is segíteni lehet.

2017-ben a bélérintettségű endometriózis esetében állami intézményben négyéves várólistára lehet számítani, ugyanis ehhez az operációhoz egy költséges és egyszer használatos bélvarrógépre van szükség. „Tudomásunk szerint jelenleg a leghosszabb idő a műtétek esetében nyolc hónap, tehát az elmúlt években jelentősen javult a helyzet ezen a téren” – mondja Salamon Adrienn.

Az alapítvány vezetője ugyanakkor hozzáteszi: az utóbbi időben azt vették észre, hogy az állami intézményekben lefoglalt műtéti időpontok egy részére nem mennek el a betegek. „Nem teljesen értjük ezt a jelenséget, valószínűleg az állhat a háttérben, hogy több helyre foglaltak időpontot (akár magánintézményben is) és már elvégeztették a műtétet, de nem mondták le a megmaradt alkalmat. Így viszont mástól veszik el a lehetőséget” – mondja Salamon, kiemelve, hogy az alapítvány az intézményekkel közösen több ellenőrző és visszacsatolási lehetőséget építettek be a jelentkezés folyamatába annak érdekében, hogy ne maradjanak potyára lefoglalt időpontok.

Magyarországon jelenleg egyébként tíz állami és kilenc magánintézmény van, ahová a páciensek fordulhatnak de várhatóan a kormányzat növelné azon centrumok számát, ahol a már említett multidiszciplináris team is elérhető, mivel most a betegek területileg nem kiegyenlítetten jutnak hozzá ezekhez az ellátásokhoz.

A szaktárca az endometriózisra vonatkozó protokollt pár napja hagyta jóvá, de fontos megjegyezni, hogy a dokumentum olyan ajánlásokat és irányelveket tartalmaz, amely alapján lehetőség nyílik a területet érintő finanszírozási rendszer átalakítására is – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés