hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyre fiatalabb korban jelenik meg az anorexia

Tízből nagyjából négyre értékelem a középiskolás diákok mentális állapotát – mondta a Telexnek Bea, aki egy településen dolgozik pszichológusként.

A 15 éve iskolapszichológusként dolgozó Annát leggyakrabban alvási nehézségek, hangulatingadozás, szorongás, online függőség, evés- és testképzavarok, bizonyos esetekben az önbántalmazás különböző formái miatt keresik meg a fiatalok. A szülők és a diákok mentális egészsége sokat romlott az elmúlt évek alatt – mondta a Telexnek Bea, aki egy Szlovákia határához közeli iskolában dolgozik pszichológusként. Abban mindketten egyetértenek, hogy egyre több diák van tisztában a problémájával. A diákok több mint a felét tovább kell irányítani a szakellátásba, de az állami szférában kevés a hely. Október 10-én van a lelki egészség világnapja.

„Tízből nagyjából négyre értékelem a középiskolás diákok mentális állapotát” – mondta a Telexnek Bea, aki egy Szlovákia határához közeli településen dolgozik pszichológusként. Anna egy budapesti magániskolában dolgozik, és bár szerinte ők jobb helyzetben vannak más iskolapszichológusokhoz képest, így is úgy látja: van probléma a fiatalok mentális egészségével. 

Ezt támaszthatja alá az újpesti önkormányzat nemrég készített kutatása is, amely a kerületbe járó diákok mentális állapotát mérte fel, és megdöbbentő eredményre jutott. A kutatást kitöltő 1007 diák 21 százaléka mondta azt, hogy bántalmazták már szexuálisan, 35 százalékukat verbálisan, 15 százalékukat pedig testileg.

A középiskolás diákok mentális állapotáról szóló felmérést azután rendelte el az újpesti önkormányzat, hogy az előző tanév első két hetében tíz diák kísérelt meg öngyilkosságot a kerületben, egyikük meg is halt. A kutatásból kiderült: a középiskolások 35 százalékának van mentális vagy pszichiátriai beteg a családjában, 26 százalékuk tapasztalt érzelmi elhanyagolást, és minden negyedik diák számolt be valamilyen függőséggel küzdő családtagról. A kérdőívet kitöltő gyerekeknek csak 29 százaléka válaszolta azt, hogy nincs semmilyen, úgynevezett ártalom az életében.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés