hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

Egyénre szabott kezelés asztmában

Az orvos és a beteg mindössze 30 perces beszélgetése elegendő az egyénre szabott önkezelési stratégia kidolgozásához, amelyet a beteg azután önállóan alkalmazhat. Kaliforniai orvosok szerint ezzel nagyobb gyógyszerszedési együttműködés és az asztmakontroll javulása is elérhető.

A Kalifornia Egyetem munkatársai 24 hetes véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatuk során azt elemezték, vajon szignifikáns mértékben javul-e az egyénre szabott instrukciók kidolgozásától és átadásától az asztmás betegek állapota. Optimálissá válik-e például az inhalációs kortikoszteroidok önálló alkalmazása?
A résztvevők naplót vezettek tüneteikről, gyógyszerelésükről és naponta használták csúcsáramlásmérő készüléküket. A csoport egyik fele 30 perces startégiai beszélgetést folytatott az őt kezelő pulmonológus szakorvossal, melynek során kitértek a rohamkeltő tényezők elkerülésének módjára, a gyógyszerek hatásaira, és meghatározták a tünetmentes és a tünetekkel járó időszakok cselekvési tervét. Az orvosok meggyőződtek arról, hogy a beteg ismeri inhalátora megfelelő használatának módját. A másik csoportot a szokásos rend szerint látták el.
A vizsgálat során a két csoport között jelentős különbségeket tapasztaltak, Azzal, hogy elmagyarázták a betegeknek a házikedvencek jelentette veszélyeket, vagy például a szőnyegekben fegyűlő házipor állapotukat befolyásoló szerepét, az emberek kevesebbet költöttek az egészségükre ártalmas díszekre, viszont jobban figyeltek a gyógyszerek helyes alkalmazására. Az egyéni beszélgetések után jelentősen csökkent az éjszakai rohamok száma, ritkábban kellett a betegeknek sürgősségi gyógyszerhez folyamodniuk, és fegyelmezettebben tartották be orvosuk gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait.
Minden beteg képes jól kézben tartani saját betegségét, ha megfelelő szakmai segítséget kap hozzá – magyarázza a Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban megjelent vizsgálat vezetője, dr. Susan L. Janson, aki szerint az önmagunkra való figyelés és a betegség alapos ismerete a testnek és a pénztárcának egyaránt megtérülő befektetés.

Dr. Varga Zoltán

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés