hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Egy orvos sem kényszeríthető aktív eutanáziára

Mit jelent méltóságban meghalni, és mit ér egy élet, amikor az egyén számára az már csak elviselhetetlen, gyógyíthatatlan szenvedés? Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma elnökének gondolatait a hvg360 közli.

Az egészségügyi és orvostudományi fejlődés rendkívüli üteme korábban elképzelhetetlen mértékben meghosszabbíthatóvá tette az emberi életet. A kórházi ágyak korlátozott száma, a véges anyagi, tárgyi és személyi erőforrások, valamint a beteg oldaláról az elviselhetetlen szenvedés szintén mind magában hordozza az életvégi döntések szükségszerűségét.

November 27-én kezdődik Strasbourgban a méltóságteljes halálhoz való jogáért küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász pere. Az ALS-sel diagnosztizált Karsai Dániel halálos beteg. A HVG a per előtt vitát kezdeményezett, törekedve arra, hogy átfogó képet mutasson az életvégi döntésekkel és az eutanáziával kapcsolatos dilemmákról, gondolatokról, illetve a Mediánnal felmérette a kérdés társadalmi támogatottságát.

A sorozat következő részeként Hegedűs Zsolt ortopéd sebész, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnökének gondolatait közli a hvg360, többek között arról, mi tiltott és mi nem, miről rendelkezhetnek a betegek, hogy sokszor súlyos etikai döntések születnek, és kódolva van a rendszerben hibáztatás és akár a visszaélés lehetősége.

(forrás: hvg360)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés