hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Egy éve vette át az SZTE a Kaáli Intézet szegedi telephelyét

Mintegy 1400 kivizsgálás történt az elmúlt évben az SZTE Reprodukciós Medicina Intézetként ismert in vitro fertilizációs (IVF) centrumban.

Az intézet 2021-es SZTE-s integrációjának eredményességét nemcsak a zavartalan betegellátás mutatja, hanem az elvégzett több mint 750 embriótranszfer és a mintegy 180 inszemináció is. A beavatkozásoknak köszönhetően több száz pár kapott esélyt a családalapításra.

Az integráció lehetővé tette, hogy az intézet komplex módon a meddőségi ellátásra fókuszáljon. Ebben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nyújt segítséget mind a diagnosztika, mind a terápia területén. A szakmai együttműködésnek köszönhetően az egészségügyi team egy jól működő rendszert alakított ki az elmúlt években.

– Jelentős eredmény, hogy 2019-hez képest a 42 év feletti korosztály aránya 8 százalékról 11 százalékra emelkedett. Az embriótranszferre számított terhességi ráta a 42 év alatti női korcsoport esetében 34,2 százalék, ez 3 százalékos javulást mutat a 2020-as évhez képest. A többes terhességek aránya alacsony szinten stabilizálódott, a transzferált embriók átlagos száma az elmúlt évek alatt már 1,7 alá csökkent – részletezte Zádori János intézetvezető főorvos.

Az intézet a betegellátás mellett bekapcsolódott az egyetemen zajló oktatói, kutatói tevékenységbe is. 2023 márciusában elindult a Patient Care szolgáltatás azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék a betegedukációt és a páciensek tájékoztatását – erről már Jancsó László, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság projektmenedzsere számolt be. A centrumban három Patient Care munkaállomást alakítottak ki, ahol a páciensek gyakorlott szakemberekkel beszélhetik át a személyre szabott terápia részleteit és a szükséges gyógyszerek, eszközök használatát. Ugyanitt az egészséges életmód és a mentális egészség is szóba kerülhet. A szakemberek tanácsokkal és javaslatokkal látják el, illetve különböző programokról informálják a pácienseket. Részletes, személyre szabott tervvel, útmutatással, időpontfoglalásokkal segítik a hozzájuk forduló családokat.

A közeljövőben egy saját időpontfoglalási rendszert is bevezetnek. Minden területen kiszolgálja a családra vágyókat az intézet: személyre szabottan helyben kaphatják meg az egyetem gyógyszertárából a szükséges gyógyszereket. A gépjárművel nem rendelkező leendő édesanyákat esetenként a beavatkozás után a vármegyében az egyetem elektromos autóival viszik haza.

Az SZTE több, mint 300 millió forintból fejlesztette az intézet eszközparkját. A betegellátó helyiségeket páciensbarát, modern eszközökkel szerelték fel, bővítették a várótermet és a vérvételi helyiségek számát, valamint kialakítottak egy andrológiai laboratóriumot. Minden orvosi vizsgálóban és beavatkozó helyiségben a kor színvonalának megfelelő modern ultrahangkészülékeket szereztek be, valamint az ellátás biztonsága és a kapacitás növelése céljából egy mikromanipulációs munkaállomást is kialakítottak. Modern mikroszkópokat, inkubátorokat és spermiumminőség vizsgáló nagy kapacitású automata készüléket is vásároltak.Az infrastruktúra egy 100 négyzetméteres váróhelyiséggel, személyre szabott szakdolgozói tanácsadóhelyekkel bővült.

Az SZTE Dél-alföldi Demográfiai Programja célul tűzi ki, hogy az egyetem minden lehetséges erőforrásával elősegítse azt, hogy minél többen születhessenek meg a régióban, részesülhessenek a legkiválóbb oktatásban és egészségügyben. Szegeden Magyarország egyik legkiemelkedőbb szakember- és eszközparkja segíti a gyermekvállalást, szakértő kézzel vezetve a gyermekre vágyó párokat a korai szűréstől a születésig.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés