hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Csak a legelszántabbak juthattak hozzá a Covid-vakcinához

Magyarország az időskorúak koronavírus elleni átoltottságát tekintve a vizsgált 24 ország közül a 23. helyen szerepel, írja a Népszava.

Annak ellenére, hogy a frissített összetételű oltóanyag 2023 őszétől elérhetővé vált a közösség országaiban, Magyarország az időskorúak átoltottságát tekintve a vizsgált 24 ország közül a 23. helyen szerepel. Mindez azt jelenti, hogy a célcsoport döntő többségét nem sikerült felvértezni a 2023-24-es légúti szezonban a Covid-19 szövődményei ellen.

A kórházak tavaly már október elejétől elrendelték az egyre szaporodó covidos esetek miatt a maszkviselést, a nemzetközi járványügyi szervezetek pedig az oltások megerősítését ajánlották az omikron alvariánsaira frissített vakcinákkal.

December 11-17. között már a Nemzeti Népegészségügy és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) légúti figyelőszolgálata is azt tapasztalta, hogy a felső légúti tünetekkel kórházba kerülők döntő többsége koronavírussal volt fertőzött. A Covid–19 fertőzöttek csaknem háromnegyede pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. Ekkor már zajlott egy meghívásos közbeszerzési eljárás, amellyel 100 ezer adag Modernát vásároltak. Ezek karácsony előtt néhány nappal került ki az oltópontokra. Ám még ekkor is csak a legelszántabbak juthattak hozzá.

– Akik föl akarták venni és várták az új oltást, azok decemberben, illetve január elején eljöttek, január végére már látványosan visszaesett az érdeklődés, ma már a megnyitott helyek tíz százalékát sem foglalják le – mondta a Népszavának Varga Péter, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ ellátásszervezési igazgatója. – December utolsó kettő és január első két hetében száz százalékos foglalással dolgoztunk, szükség szerint a jelentkezők számához igazítva nyitottuk az oltóhelyeket. Az egyetem oltópontjain az új típusú vakcinából mintegy 6 ezret adtunk be. Ám akkora tömeg, mint 2020 végén, amikor az első oltások megérkeztek, most nem volt. Most már koránt sincs ekkora érdeklődés, de aki jön, beoltjuk”.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e még oltást kérni, a szakember azt válaszolja: évente egyszer jó, ha frissítjük a Covid-19 elleni vakcinát.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés