2021. augusztus. 01., vasárnap - Boglárka.
hirdetés
hirdetés

Betegtájékoztató videótár a sclerosis multiplexről

Az idegrendszert megtámadó sclerosis multiplex (SM) betegséggel élőket és hozzátartozóikat segítendő egy komplett videótárban tette elérhetővé a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) a napokban tartott SM Világnap összes tájékoztató előadását.

Idehaza mintegy 10 ezren élnek az általában fiatalkorban megjelenő, ma még gyógyíthatatlan autoimmun betegséggel, az idegrendszert károsító sclerosis multiplex kórral. Az SM Világnapján a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA), a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) és a Multiplex Magazin közösen szervezett SM világnapi online programfolyamot.

Napirendre került a magyar SM betegek helyzete, európai helyzetképet pedig az Európai SM Platform (EMSP) Brüsszelből kapcsolt munkatársa adott. Szó volt a COVID-19 járványról és a védőoltásokkal szerzett tapasztalatokról, a betegek gyermekvállalásának kérdéseiről. Előadás hangzott el a klinikai gyógyszervizsgálatokról, a mozgás és a rehabilitáció fontosságáról, a neuromyelitis optica (NMO) betegségről. Bemutatkoztak az országszerte működő helyi SM egyesületek képviselői, valamint megismerhették a résztvevők az alapítvány nyíregyházi rehabilitációs centrumában elérhető lehetőségeket is.

A Facebookon közvetített SM Világnap minden videója felkerült a Youtube videómegosztóra is, a linkek a betegszervezet holnapjáról érhetők el.

(forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, Országos Sajtószolgálat)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.