hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Az éjszakai zajexpozíció ellen

A zajhatás átmeneti vérnyomás-emelkedést okoz, amely leginkább a forgalmas repülőterek közelében élők egészségét veszélyezteti. A zajszigetelés részben megoldást jelent, de az éjszakai járatok ritkítása többet érne.

Új érvként merül fel a repülőterek bővítése ellen, hogy a fel- és leszálló gépek zaja még alvás közben is emeli a környéken élők vérnyomását. A nagy európai repülőterek közvetlen közelében élők vizsgálata azt jelezte, hogy a 35 decibelnél erősebb zaj hatására emelkedik meg leginkább a vérnyomás – ekkora zajt kelt az épület felett elszálló repülőgép, de hasonló nagyságú zajhatásnak van kitéve az is, aki egy erősen horkoló személlyel osztja meg ágyát. A European Heart Journal egyik közelmúltbeli számában közzétett adatok szerint a vérnyomás-emelkedés független a zajforrás természetétől. A mérések azt mutatták, hogy a repülőgép-forgalomból adódó zaj a szisztolés vérnyomást átlagosan 6,2 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomást 7,4 Hgmm-rel emeli. Az Environmental Health Perspectives oldalain ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozott kutatások szerint az éjszakai repülőjáratok 10 decibelenként 14 százalékkal fokozzák a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
A szakemberek azt javasolják a repülőterek mellett élőknek, hogy megfelelő zajszigeteléssel lássák el házuk vagy lakásuk nyílászáróit, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy csak az éjszakai járatok ritkítása hozhat tartós és lényeges javulást. Az Egészségügyi Világszervezet ez év végére ígéri az éjszakai zajexpozíció korlátozására vonatkozó irányelvek kidolgozását.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés