hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Az állati szervek talán enyhíthetik a transzplantációs hiányt

Egy new york-i kórházában, hogy már több mint egy hónapja egészségesen működik egy disznó veséje egy agyhalott ember testében, írja a Telex.

A New York-i Egyetem Langone Health kórháza az esemény bejelentésekor hozzátette, mindez reményt ad arra, hogy később akár ugyanezt a megoldást egy tudatánál lévő embernél is alkalmazhassák. Ez az egy hónap eddig rekord, de a kutatók még egyet rá szeretnének húzni, ha az emberi szervezet és a vese is kibírja.

A genetikailag módosított disznó szervét július 14-én ültették be  az agyhalott páciensbe, amely azonnal el is kezdett vizeletet termelni.

Ha ez, és  hasonló kísérletek sikeresek, az állati szervek előbb-utóbb enyhíthetik a transzplantációs hiányt globálisan.

Az állatból emberre történő szervátültetésre tett kísérletek évtizedek óta kudarcot vallanak, mivel az emberi immunrendszer megtámadta az idegen szövetet. A kutatók jelenleg génmódosított sertéseket használnak, amelyeknek szervei jobban illeszkednek az emberi testhez.

2022-ben egy férfi kapott sertésszívet, két hónapig élt vele. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mi okozta a halálát.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés