hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Amíg élünk, szűrni fognak

Húzós időszak vár az alapellátásban dolgozó háziorvosokra, fogászokra, védőnőkre, ha a kormány rábólint a szakállamtitkárság nemzeti szűrőprogramjára – írja a NOL.

A születés pillanatától kezdődő és szinte a teljes élethossz alatt kitartó egészségmegőrző szűrésekkel a magyar állampolgárok több tucat vizsgálaton esnek át, s néhány kivételtől eltekintve a munka dandárja az alapellátásra hárul majd – idézi fel a lap. Így például a házigyermekorvosok feladata lesz egyéves kor előtt legalább három – a mozgás-, a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri, az értelmi és egyéb fejlődési rendellenességek –megelőzését szolgáló egészségfelmérés, majd 18 éves korig további 9-10 szűrővizsgálat időszakos elvégzése, az adatok rögzítése. Hatéves korig évente lenne kötelező fogászati szűrés is.

Felnőttként már 21 éves kortól évente meg kell jelenni a háziorvosi rendelőben egy alapos fizikális és életmódfelmérésen, illetve a fogorvosnál is. Ötévente szív- és érrendszeri vizsgálatot is be kell illeszteniük a háziorvosoknak a napi munkájukba.

Negyvenéves kortól a szűrések száma tovább gyarapszik évenként egy tüdőszűréssel, ötven felett kétévenként vastagbélrák-vizsgálattal. A nőknek 25 év felett háromévente méhnyak-, 45 éves koruk után kétévente emlőrákszűrésen kellene megjelenniük– olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés