2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Amíg élünk, szűrni fognak

Húzós időszak vár az alapellátásban dolgozó háziorvosokra, fogászokra, védőnőkre, ha a kormány rábólint a szakállamtitkárság nemzeti szűrőprogramjára – írja a NOL.

A születés pillanatától kezdődő és szinte a teljes élethossz alatt kitartó egészségmegőrző szűrésekkel a magyar állampolgárok több tucat vizsgálaton esnek át, s néhány kivételtől eltekintve a munka dandárja az alapellátásra hárul majd – idézi fel a lap. Így például a házigyermekorvosok feladata lesz egyéves kor előtt legalább három – a mozgás-, a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri, az értelmi és egyéb fejlődési rendellenességek –megelőzését szolgáló egészségfelmérés, majd 18 éves korig további 9-10 szűrővizsgálat időszakos elvégzése, az adatok rögzítése. Hatéves korig évente lenne kötelező fogászati szűrés is.

Felnőttként már 21 éves kortól évente meg kell jelenni a háziorvosi rendelőben egy alapos fizikális és életmódfelmérésen, illetve a fogorvosnál is. Ötévente szív- és érrendszeri vizsgálatot is be kell illeszteniük a háziorvosoknak a napi munkájukba.

Negyvenéves kortól a szűrések száma tovább gyarapszik évenként egy tüdőszűréssel, ötven felett kétévenként vastagbélrák-vizsgálattal. A nőknek 25 év felett háromévente méhnyak-, 45 éves koruk után kétévente emlőrákszűrésen kellene megjelenniük– olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.