Gyógyítás
Allergiára folsavat!
Nemcsak a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében lehet szerepe a folsavnak, de enyhítheti az allergiás reakciókat és csillapíthatja az asztmás tüneteket is.
A magzatvédő vitaminok alapvető összetevőjeként számon tartott, de többek között gabonafélékben, leveles zöldségekben, gyümölcsökben és gombákban természetes formában is megtalálható folsavat (B9-vitamint) már korábban is kapcsolatba hozták egyes gyulladásos kórképek (köztük bizonyos szívbetegségek) kialakulásával, de szerepet kaphat az allergiás megbetegedések, így az asztma kezelésében is – derül ki a Johns Hopkins Children's Center legújabb kutatásából.
A National Institutes of Health által támogatott kutatásban 8083 olyan, 2 és 85 év közötti személy adatait tekintették át, akik részt vettek a 2005–2006-ban lefolytatott NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) felmérésben, melynek keretében sor került a szérum folsav- és IgE-szintjének meghatározására is.
A Medical News Today internetes oldalon idézett eredmények szerint magasabb folsavszintek mellett kisebb IgE-értékeket mértek, kevesebben számoltak be allergiás tünetekről és légzészavarokról, és kisebbnek találták az asztma kialakulásának valószínűségét is. Alacsony (8 ng/ml alatti) folsavszintek esetén 40 százalékkal nagyobb volt a zihálásról beszámoló betegek aránya, 30 százalékkal több személynél mértek emelkedett IgE-értékeket, 31 százalékkal gyakoribb volt az asztmás tünetek előfordulása, és 16 százalékkal nagyobb volt az asztma esélye, szemben a 18 ng/ml feletti folsavszint esetén észlelhető állapottal.
További kutatások során kell tisztázni, hogy a folsav pontosan milyen mechanizmus révén befolyásolja az allergiás tünetek súlyosságát és az asztma előfordulását, illetve placebokontrollos vizsgálatokkal kell meghatározni a folsav esetleges helyét és szerepét az allergia és az asztma kezelésében.
Dr. Simonfalvi Ildikó




