hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Szuperbaktérium ellen nem jó a klóros kórházi fertőtlenítő

Aktualizálják a fertőtlenítés helyes gyakorlatát bemutató módszertani levelet

Aktualizálja a népegészségügyi központ a fertőtlenítés helyes gyakorlatát az egészségügyi intézmények számára, közli az RTL honlapja.

Nem elég hatásosak a kórházakban használt klóros vegyszerek egy súlyos fertőzést okozó baktériummal, a Clostridium difficile-vel szemben. Az erről szóló angliai kutatásról először a hvg.hu írt, jelezve: a kórházi szuperbaktérium ellen a klóros fertőtlenítőszer is csak annyit ér, mint a víz. A phys.org tudományos szakportál a Plymouthi Egyetem kutatásáról beszámolva azt írta, hogy a Clostridium difficile spóráit egyáltalán nem zavarja a sok kórházban használt nagy koncentrációjú fehérítőszer. Sőt, a klóros vegyszerek valójában egyáltalán nem bizonyultak hatékonyabbnak ezen spórák elpusztításában, mint a tiszta, adalékanyag nélküli víz.

A Microbiology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a klinikai környezetben dolgozó és kezelt emberek tudtukon kívül a szuperbaktérium okozta komoly fertőzés kockázatának lehetnek kitéve.

Az RTL Híradónak nyilatkozó infektológusok szerint az ilyen betegek kezelésénél nem elegendő a klóros fertőtlenítőszerek használata, kombinálni kell a szereket, szükség van szappanos kézmosásra, alkoholos kézfertőtlenítésre és a higiéniás előírások fokozott betartására.

A kutatás hatása alapján újabb fertőtlenítőszereket dolgozhatnak ki, jelezte a riportban Pusztai Erzsébet infektológus. Arra a kérdésre, felülvizsgálják-e a jelenleg hasznát fertőtlenítőszerek listáját, a népegészségügyi központ azt válaszolta, jelenleg dolgoznak a fertőtlenítés helyes gyakorlatát bemutató módszertani levél aktualizálásán.

(forrás: hvg.hu, RTL.hu, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés