hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Akikre még mindig veszélyt jelenthet a Covid

A hematológiai betegek még mindig fokozottan veszélyeztetetteknek számítanak a koronavírus-fertőzés szempontjából, írja a Házipatika.

A hematológiai betegségek a vérképző rendszer megbetegedését jelentik, amely a többi között az immunrendszer működéséért is felelős. Ide tartoznak a leukémiák, a limfómák és a myeloma multiplex. Ezek a betegségek majdnem az összes esetben olyan immunhiánnyal járnak, amelyek egy fertőzés lezajlását – akár vírusról, akár bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó – lényegesen hosszabbá, súlyosabbá vagy akár életveszélyessé is tehetik. Emellett  számos hematológiai betegség kezelése is úgy zajlik, hogy ezt a kedvezőtlen tendenciát tovább rontja; példa erre a csontvelő-átültetés vagy a kemoterápia, amelyek előszőr legyengítik a beteg szervezetét, és csak a kezelést követő első, kritikus időszak után erősödik meg a beteg védekezőrendszere – mutatott rá Bátai Árpád hematológus szakorvos, a Fejér Megyei Szent György Kórház osztályvezető főorvosa.

A szakember szerint el kell fogadni azt a tényt, hogy ezen betegségek esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. Családi látogatás, orvosi kontrollvizsgálat vagy bármilyen társasági esemény előtt át kell gondolni, megéri-e vállalni a kockázatot az adott helyzetben. Mérlegelni kell továbbá az oltás lehetőségét – még akkor is, ha valaki fél a mellékhatásoktól.

A hematológiai betegeknél azért is hagytuk meg ezeket a járványhelyzet alatt érvényben lévő, szigorú szabályokat a járványhelyzettől függetlenül, mert egyes kezelések, immunterápiák – elsősorban a B-sejt-ellenes terápia és az őssejt-transzplantáció – a beteg eleve gyenge immunrendszerét ideiglenesen még tovább gyengítik.

Fontos, hogy a hematológiai betegek a lehető legtöbb védőoltást beadassák maguknak. Ez főként a krónikus, hosszú lefolyású betegségben szenvedő pácienseknél lényeges, hiszen náluk várhatóan gyorsabban csökken majd az az immunitás, amelyet egyetlen oltás nyújt nekik. A megfigyelések szerint a harmadik oltás egy hematológiai betegnél 20-30 százalékkal növeli a védettséget a második oltáshoz viszonyítva.

Ha a kezelés kizárja az oltást. Ilyenkor az orvosnak kell mérlegelnie, hogy melyik jelenti a kisebb kockázatot: az oltást mellőzése és a kezelés folytatása, vagy a kezelés átmeneti felfüggesztése az oltás beadatása érdekében – írja a Házipatika.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés