Aki szegény, az a legkövérebb
Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatnak helyes táplálkozási ismereteket, közli az Academic Pediatrics szaklap.
Az Egyesült Államokban a gyermekek és a tizenévesek mintegy 17 százaléka kövér. A szakemberek aggályát fokozza, hogy a szám egyértelműen növekszik: 1980 óta az elhízott fiatalok aránya csaknem megháromszorozódott. A statisztikák szerint a túlsúly döntően a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetű családok gyermekeit érinti.
Egy szakorvosokból álló bizottság Kalifornia vezető gyermekkórházait látogatta végig, hogy megvizsgálja, mivel etetik a kórházba kerülő gyerekeket. Az eredmény nagy vihart kavart: az állam gyermekkórházaiban az ételeknek csak hét százalékát nevezhették egészségesnek.
Lenard Lesser, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta: "egészségügyi szakemberként tudnunk kell az egészséges étkezés és az egészség közötti összefüggést és a kórházainknak ebben példát kellene nyújtani". "Sajnos, sok gyermekkórházban a fölszolgált étel nem volt jobb, sőt néha rosszabbnak bizonyult, mint ami a gyorséttermekben található" - mondotta a vizsgálat vezetője. A kutatók megvizsgálták a kórházak büféinek ajánlatát és azt is értékelték. Az utóbbi esetben osztályozták az árat, a gyümölcs- és zöldség választékot, a tápérték jelölését és az egészséges innivaló választékot is.
A 14 kórház részletesen elemzett kórházi ételeiből csak hét százalék minősült egészségesnek. Volt jó eredmény is: mind a 14 gyógyintézetben lehetett kapni sovány tejterméket és cukormentes üdítőitalt. Ugyanakkor teljes kiőrlésű kenyér csak 25 százalékban volt a büfékben. Az üzletek 81 százalékában viszont szerepelt a választékban nagy kalóriatartalmú sütemény és fagylalt.
"Ha a kórházi ételeket nem tudjuk egészségesebbé tenni, hogyan várhatjuk, hogy a közösségben egészségesebb ételeket egyenek?" - kérdezte a vizsgálat vezetője.