hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Javult a kórházi koszt, de kérdéses a jövő

Jelentősen javult a kórházi ételek minősége a tavaly december 1-jével felemelt normatívának köszönhetően - jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) közösen, 208 intézményben végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva. Kérdés azonban, mi várható ezután?

A miniszter elmondta: a rendelet előtt átlagosan 390 forintból oldották meg a kórházak egy beteg napi étkeztetését, mára az átlag 550 forintra emelkedett.
További fontos előrelépésként említette Horváth Ágnes, hogy 40-ről 156-ra nőtt azoknak a kórházaknak a száma, amelyekben van étkezési munkacsoport és dietetikus állapotfelmérés is. Tudomása szerint nem minden kórház vezette még be a rendelet minden pontját, de valószínűleg nincs olyan intézmény, ahol ne történt volna pozitív változás.
Az ételek mennyiségével kapcsolatban Horváth Ágnes úgy nyilatkozott, hogy a rendelet megjelenése után minden kórház biztosított a két fő étkezés mellett egy harmadik, kisétkezést is, illetve sok intézmény bevezette a betegek részére a folyamatos folyadékellátást. Az MTI kérdésére válaszolva Horváth Ágnes elmondta: a későbbiekben az Egészségbiztosítási Felügyelet folyamatosan ellenőrizi majd a kórházakat.

Mint azt korábban megírtuk, az elmúlt három hónapban folyósított egyösszegű díjazás márciustól beépül az aktív és krónikus fekvőbeteg ellátás finanszírozási rendszerébe, így kérdés, hogy az intézmények továbbra is az étkeztetés javítására fordítják-e az erre jutó összeget. 

MTI; Medical Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink