hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A vírusok nyomnak egy restartot a szívnél

A génterápia úttörő kísérlete szívelégtelenségben szenvedő 200 beteg számára próbál újra jó minőségű életet teremteni – írja a NOL.

Szívelégtelenséget sokféle betegség okozhat, leggyakrabban a koszorúerek beszűkülése, ami a magas koleszterinszinttel, mozgáshiánnyal, dohányzással, cukorbetegséggel élőknél a leggyakoribb – emlékeztet a lap. A koszorúér-szűkület következménye lehet angina pectoris (súlyos mellkasi fájdalom), szívinfarktus (szívizomelhalás), szívritmuszavar és végül szívelégtelenség, mert a megmaradt, az elhaltak helyett is dolgozni kényszerülő szívizomsejtek előbb-utóbb elfáradnak. Az elpusztult szívizomsejteket pótolni nem lehet, de sokféle gyógyszerrel lehet befolyásolni a kórkép alakulását. Egyes szerek az ereket tágítják ki, hogy a szív könnyebben tudja keringetni a vért, másik csoportjuk a pulzusszámot csökkenti, mert a lassabban verő szív jobban bírja a munkát, a harmadik a szívizomsejtek anyagcseréjét optimalizálja, hogy a beszűkült koszorúereken szívhez érkező kevesebb vért (és így kevesebb oxigént) jobban hasznosíthassák a sejtek. Az erőteljesebb pumpafunkció érdekében az izom-összehúzódáshoz nélkülözhetetlen kalcium sejteken belüli felhasználásának javítását is meg lehet célozni: ezt tették a szívelégtelenség-kezelés első génterápiás kísérletének orvosai.

A biomérnökök egy ártalmatlan vírust használva hordozóként olyan gént juttattak a résztvevők szervezetébe, amely beépül a szívizomsejtekbe, és azokat egy fehérje termelésére sarkallja. Ez a fehérje képes rendbe tenni a sejtek membránjain való bonyolult kalciumátáramlások folyamatát. Nem mindegy ugyanis, hogy az elképzelhetetlenül kis mennyiségű kalcium a membrán melyik oldalán és milyen koncentrációban van jelen – a legkisebb eltérés is a szívpumpa hatásfokának csökkenését eredményezi.

„A bejuttatott gén úgy indítja újra a kalciumrendszert, mint a reset gomb megnyomása a számítógépet” – nyilatkozta a New Scientist folyóiratnak dr. Alexander Lyon, a kutatás vezetője. Ő irányította már a három ezelőtti előzetes vizsgálatot is, amikor 39 résztvevővel kimutatták, hogy ez a módszer biztonságos és előnyös. A most folyó, 200 fős vizsgálat eredményeire még várni kell, de az már látszik, hogy a kórházban töltött idő akár a tizedére csökkenthető vele – olvasható a nol.hu cikkében.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés