hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A szorongás mint népbetegség

A szorongásos zavarok a leggyakoribb pszichiátriai betegségcsoportot jelentik, az átlagnépesség kb. egyharmada válik érintetté élete folyamán. A szorongásos zavarok súlyos testi betegségek kockázati tényezőinek is tekinthetők. A krónikusan, illetve visszatérően fennálló zavarok jelentős megterhelést jelentenek az egyén és a társadalom számára egyaránt. Mivel hatékony gyógyszeres és pszichoterápiás módszerekkel rendelkezünk a szorongásos zavarok kezelésére, a korai felismerés és az időben megkezdett, hatékony intervenció kulcsfontosságú népegészségügyi szempontból és az érintett egyén számára is.

A szorongásos zavarok osztályozása, besorolása a nagy nozológiai rendszerekben a közelmúltban változott, illetve változóban van. A gyakori betegségek közé tartozik a speciális fóbia, szociális fóbia, agorafóbia, pánikzavar és generalizált szorongás zavar. Az egyes szorongásos zavarok gyakori komorbiditást mutatnak egymással, más pszichiátriai zavarokkal és gyakori testi betegségekkel is. A jelentős tünettani átfedések miatt a zavaroknak kifejezett differenciáldiagnosztikai jelentőségük van. A szorongásos zavarok súlyos testi betegségek (pl. koronáriabetegség, stroke, diabétesz mellitusz) kockázati tényezőinek is tekinthetők. A krónikusan, illetve visszatérően fennálló zavarok jelentős megterhelést jelentenek az egyén és a társadalom számára egyaránt. Mivel hatékony gyógyszeres és pszichoterápiás módszerekkel rendelkezünk a szorongásos zavarok kezelésére, a korai felismerés és az időben megkezdett, hatékony intervenció kulcsfontosságú népegészségügyi szempontból és az érintett egyén számára is.

A szorongásos zavarok története

A szorongás a mindennapi alkalmazkodás, adaptáció fontos eleme, így önmagában nem tekinthető kóros jelenségnek. Adaptív reakcióként értelmezhető, ha például testi vészhelyzetre, fájdalomra, szociális igényekkel kapcsolatos frusztrációra figyelmeztet.

A szorongásos kórképek kialakulásában két tényezőnek van fontos szerepe. Az egyik faktor az egyén mint szenvedő személy a szubjektíve megélt szorongásos panaszokkal, a másik pedig az adaptációt is rontó objektív korlátozottság, amely a környezet számára is észlelhető, megfigyelhető.

A kórkép klasszifikációja, diagnosztikus kritériumai jelentős változásokon mentek keresztül a pszichiátria történetében (1, 2).

A „neurosis” fogalmát William Cullen skót orvos írta le 1769-ben, aki a neurózisokat az „idegenergia” hiányára vagy esetleg túltengésére vezette vissza. A XIX. század végén Kraepelin rendszertanában a pszichózisokat egyértelműen elhatárolta a neurózisoktól. A hagyományos neurózisformákat a XIX. század második felében, illetve a XX. század elején írták le, ezek a következők: a „hysteria” (Briquet, Charcot), a „neurasthenia” (Beard) és a „psychasthenia” (Janet). Megjegyzendő, hogy az energiametafora jellemezte Freud neurózistanát is. A neurózis fogalma a későbbiekben ugyanakkor egyre szűkült, mivel újabb és újabb önálló kategóriák váltak ki. A neurózisfogalom hanyatlásában az egyértelmű diagnosztikai kritériumok hiánya mellett a „neurózis”, „neurotikus” megjelöléshez társuló negatív értékítélet is szerepet játszott. A korábban meghatározónak számító neurózisfogalom így a XX. század 80-as éveitől fokozatosan kiszorult a szakirodalomból és a mindennapi gyakorlatból is (3).

A szorongásos zavarok osztályozása

A Betegségek Nemzetközi Osztályozásának jelenleg érvényes formájában (BNO-10) a neurózis kategóriát mindössze jelzős alakban találhatjuk meg, a Neurotikus, stresszhez társuló és szomatoform rendellenességek (F40-F48) csoportjában. Irodalmi adatok alapján ez a diagnosztikus kategória egy nagy gyűjtőcsoportnak tekinthető, hiszen számos kórkép (többek között a fóbiás szorongás rendellenességek, egyéb szorongásos rendellenességek, a súlyos stressz által kiváltott reakció és alkalmazkodási rendellenességek, a szomatoform rendellenességek, az egyéb neurotikus rendellenességek) tartozik a csoporthoz (3, 4).

A bevezetésre kerülő BNO-11-ben ugyanakkor szűkítették a szorongásos zavarok kategóriáját. A kórképek új csoportjában, a Szorongásos vagy félelemhez társult zavarokban (6B00–6B06) csak a közvetlenül a szorongáshoz és a félelemhez társuló diagnózisok találhatóak meg, mint a pánikbetegség, a fóbiák, a generalizált szorongás, illetve a szociális szorongás, a szeparációs szorongás, valamint a szelektív mutizmus (3, 4). Több, korábban ehhez a csoporthoz tartozó kórkép került másik vagy önálló kategóriába (például az obszesszív-kompulzív zavarok önálló csoportot képeznek). A szorongásos zavarokhoz tartozó kórképek összehasonlítását a BNO 10. és 11. verziójában az 1. táblázat szemlélteti.

A szorongásos zavarok besorolására és követésére a 2013-ban megjelent Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5. kiadása (DSM-5) az irodalmi adatok szerint jobban használható, mint a BNO-10, illetve a DSM-5 szemlélete a legújabb ismereteket építette be a diagnosztikus kategóriákba. A szorongásos zavarok DSM-5 kritériumai közül kiemelhető, hogy a klinikai tünetek jelentős szenvedést és a társas-szociális, munkahelyi vagy más fontos területek működésének károsodását okozzák. A DSM-5 alapján megkülönböztethető szorongásos zavarokhoz tartozó kórképek a következők: szeparációs szorongásos zavar, szelektív mutizmus, specifikus fóbia, szociális fóbia, pánikzavar, agorafóbia, generalizált szorongásos zavar, szer/gyógyszer okozta szorongásos zavar, egyéb szorongásos zavar, nem meghatározott szorongásos zavar, illetve szorongásos zavar más egészségi állapot következtében. A kórképek meghatározó klinikai tüneteit a 2. táblázat mutatja be (1, 4, 5).

A szorongásos zavarok történetével és osztályozásával kapcsolatban megjegyzendő, hogy a különböző pszichoterápiás irányzatok saját, eltérő modelleket írtak le a szorongásos zavarok kialakulásáról.

Két példával szemléltetjük ezt: míg a viselkedés és tanuláselmélet alapján a szorongás kondicionált válasz egy adott környezeti ingerre, addig a kognitív modellekben a belső értékelőfolyamatok szerepét hangsúlyozzák a szorongás kialakulásában (2).

Cikkünkben az irodalmi adatoknak megfelelően a DSM-5 kritériumrendszerét használjuk a szorongásos zavarok bemutatásához (5).

A szorongásos zavarok epidemiológiája

A szorongásos zavarok felnőttkorban a leggyakoribb pszichiátriai betegségcsoportnak számítanak. A hazai és nemzetközi epidemiológiai vizsgálatok meglehetős szórást mutatnak – feltehetően elsősorban metodikai okok miatt –, érdemes azonban megvizsgálni a legfontosabb adatokat. A szorongásos zavarok összességének élettartam-prevalenciája 15-34% nemzetközi viszonylatban, az éves prevalencia pedig 9-14% körül mozog (6). A világ népességének kb. 7,3%-a szenved valamilyen szorongásos zavarban egy adott időpontban (7). Magyar adatok alapján (8) az élettartam-prevalencia 25,5%, az éves prevalencia pedig 17,7%. A leggyakoribb betegségek közé a specifikus fóbiák (élettartam-prevalencia – nemzetközi: 9-14%, magyar: 6,3%) és a szociális fóbia (élettartam-prevalencia – nemzetközi: 3-8%, magyar: 6,4%) tartoznak. Gyakori továbbá a pánikzavar (élettartam-prevalencia – nemzetközi: 1,5-5%, magyar: 4,4%) és az agorafóbia (élettartam-prevalencia – nemzetközi: 2,2-6%, magyar: 6,9%). A szeparációs szorongás is gyakorinak tűnik, felnőttek körében is, 6,6%-os élettartam-prevalenciával. A változó epidemiológiai paraméterek között relatíve állandó a nemek közötti arány, a szorongásos zavarok körülbelül kétszeres gyakorisággal fordulnak elő nőkben, mint férfiakban. A betegségek krónikus, illetve visszatérő zajlásúak, éveken vagy évtizedeken keresztül fennállnak. Jellemzően gyermek-, serdülőkorban, illetve fiatal felnőtt korban indulnak, az előfordulásuk középkorban éri el a maximumát, időskorba érve pedig fokozatosan csökken. A specifikus fóbiák és a szeparációs szorongás leggyakrabban gyermekkorban kezdődnek, későbbi indulást mutat a szociális fóbia, az agorafóbia és a pánikzavar, míg a legkésőbb a generalizált szorongásos zavar kezdődik, jellemzően a húszas-harmincas életévekben. A betegségek előfordulása az utóbbi évtizedekben relatíve állandónak tűnt a Covid–19-világjárványig. Egy nemzetközi metaanalízis (9) alapján a világjárvány alatt a szorongásos zavarok előfordulása az átlagnépességben 35,12% volt, ennek az emelkedésnek a hosszabb távú következményei egyelőre nem ismertek.

A szorongásos zavarok komorbiditása/differenciáldiagnosztikája

Kóros szorongás a szorongásos zavarok mellett gyakran észlelhető számos mentális zavarban és testi betegségben is. A szorongásos zavarok ennek megfelelően gyakori komorbiditást mutatnak egymással (50-70%-ban), más pszichiátriai zavarokkal és számos testi betegséggel (10). A szorongásos zavarok között a leggyakoribb komorbiditás a szociális fóbia és az agorafóbia, a pánikzavar és az agorafóbia, valamint a specifikus fóbia és az agorafóbia között észlelhető. A társuló mentális zavarok közül a major depressziós zavar a leggyakoribb, akár a betegek felében-kétharmadában is megjelenik. A szorongásos zavar fennállása a major depressziós zavar kialakulásának kockázatát 3-5-szörösére növeli. Más hangulatzavar, pl. disztímiás zavar, illetve bipoláris affektív zavar is gyakran társul szorongásos zavarral. A mentális zavarok közül gyakori komorbiditásnak számít a szerhasználati zavar, az obszesszív-kompulzív zavar és a poszttraumás stressz zavar is, bár az utóbbiak a korábbi osztályozások alapján szintén a szorongásos zavarokhoz tartoztak. A szorongásoldó hatású szerekkel (pl. alkohol, nyugtatószer) kapcsolatos szerhasználati zavar direkt következménye is lehet a szorongásos zavarnak. A szerhasználati zavar ugyanakkor az intoxikáció vagy a megvonás kapcsán is járhat szorongásos tünettannal. A szorongásos zavarok időben gyakran megelőzik az egyéb pszichiátriai zavarok kialakulását, és rontják azok kimenetelét, pl. növelik a szuicid viselkedés gyakoriságát depresszióban, hosszabb betegségtartammal, összességében súlyosabb lefolyással járnak. Számos testi betegség megnöveli a komorbid szorongásos zavar kialakulásának kockázatát, ilyenek pl. a kardiovaszkuláris, légzőszervi, mozgásszervi, illetve onkológiai betegségek. A szorongásos zavarok fennállása ugyanakkor egyértelmű kockázati tényezőt jelent bizonyos testi betegségek kialakulása szempontjából, ilyenek például a koronáriabetegség, a stroke, egyes tüdőbetegségek és a diabétesz mellitusz. A szorongásos zavar és a társuló testi betegség közötti ok-okozati kapcsolat többnyire nehezen értelmezhető, illetve az esetek nagy részében kétirányú összefüggés feltételezhető. A testi betegségekhez társuló szorongásos zavar negatívan befolyásolja az adott betegség kimenetelét, a terápiás együttműködést és az életminőséget. Tehát a testi betegségekhez társuló szorongásos zavar megfelelő diagnosztizálása és célzott kezelése indokolt mindkét betegség kimenetele és az életminőség javítása céljából.

A tünettanilag átfedő betegségek, a gyakori komorbiditások és a testi betegségekkel való gyakori együttállás miatt a szorongásos zavarok jelentős differenciáldiagnosztikai nehézséget jelentenek a mindennapokban. Elkülönítendőek mindenekelőtt egymástól, másodsorban pedig azon pszichiátriai zavaroktól, amelyek velük rokon kórképként korábban a szorongásos kórképekkel kapcsolódó betegségcsoportba tartoztak, jelenleg azonban önálló csoportot alkotnak vagy más betegségcsoport részét képezik. Ilyenek a stresszel kapcsolatos kórképek, mint pl. az akut stressz zavar, illetve a poszttraumás stressz zavar, az obszesszív-kompulzív zavar, a disszociatív/konverziós zavarok és a szomatoform zavarok. Az utóbbi csoportból kiemelendő a hipochondriázis, amelynek DSM-5-elnevezése, a betegségszorongás jól kifejezi a szorongásos zavarokkal való kapcsolatot. A differenciáldiagnosztika részét képezik a szorongásos tünetekkel járó, illetve a szorongásos zavarokkal gyakran társuló egyéb pszichiátriai és testi betegségek is. A pszichiátriai zavarok közül a fentiek mellett a teljesség igénye nélkül megemlítendő a szkizofrénia spektrum zavar, az evészavarok, a személyiségzavarok, a figyelemzavaros hiperaktivitás zavar, az autizmus spektrum zavar stb. Egyes testi, pl. kardiológiai, légzőszervi betegségek, endokrin zavarok (pl. pajzsmirigybetegségek), feokromocitóma, epilepszia stb. a szorongásos zavarok tüneteit utánozva vezetnek differenciáldiagnosztikai problémához. Bár a primer szorongásos zavarok prevalenciája időskorban csökken, a neurokognitív zavarokhoz, delíriumhoz, illetve egyéb organikus mentális zavarokhoz csatlakozó szorongásos tünetek jelentenek differenciáldiagnosztikai és terápiás kihívást ebben az életkori csoportban.

A szorongásos zavarok terápiája

Magyarországon a szorongásos zavarok diagnosztikáját a BNO-10 klasszifikációs rendszer alapján végezzük. A diagnózis felállítása után, a megfelelő terápiás terv kidolgozásához ismernünk kell a betegség súlyosságát, valamint a szorongásos zavar mellett fennálló komorbid pszichiátriai, illetve szomatikus kórképeket is. Az irodalmi adatok alapján a szerfüggőség fennállása, az öngyilkossági kockázat, a korábbi szorongásos zavarokkal kapcsolatos kezelések és a páciens elvárásai, valamint a beteg számára elérhető egészségügyi ellátórendszer lehetőségei is kulcsfontosságú faktoroknak tekinthetőek a terápia tervezésében és kivitelezésében. Fontos kiemelni, hogy a terápiás cél a szorongásos zavarok kezelésében a teljes vagy majdnem teljes remisszió elérése (5, 11, 12).

A szorongásos zavarok kezelésével kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a farmakoterápia mellett a nem gyógyszeres terápiának is meghatározó szerepe van.

Gyógyszeres terápiaként irodalmi adatok alapján elsőként szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) vagy szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) készítmény adása javasolt. A nagy potenciálú benzodiazepinek (alprazolam, clonazepam, lorazepam) gyors hatásuk miatt alkalmazhatók pánikrohamban, illetve az SSRI/SNRI terápia kiegészítésére is. Fontos viszont kiemelni, hogy a benzodiazepineket (BZD) általában rövid ideig javasolt adni a hozzászokás kockázata miatt. A nemzetközi ajánlások a BZD-ket a leírt addikciós potenciáljuk mellett a memóriazavart és szedációt okozó mellékhatásaik miatt is csak második választandó szerként javasolják. A szorongásos zavarok farmakoterápiájának közös vonása, hogy a gyógyszeres terápia indításakor maga a megfelelő tájékoztatás a pszichoedukáció elősegítése és a terápiás együttműködés fokozása mellett gyakran szorongáscsökkentő hatású is (5, 12).

A nem gyógyszeres terápiában a pszichoedukáció mellett a pszichoterápiának van központi szerepe. Számos kontrollált vizsgálat igazolta többek között a kognitív viselkedésterápia (CBT), a pszichodinamikus terápiák és a szupportív pszichoterápia hatásosságát is a szorongásos zavarok kezelésében.

A kombinált farmako- és pszichoterápiás kezelés eredményességét több metaanalízis is igazolta, valamint a hazai és a nemzetközi ajánlások alapján is a komplex terápia alkalmazása javasolt szorongásos zavarok esetében (5, 11, 12).

Következtetések

A szorongásos zavarok a leggyakoribb pszichiátriai betegségek, az átlagnépesség egyharmadát érintik az élete folyamán. Korai életszakaszban kezdődnek, és krónikus, illetve visszatérő fennállásuknak köszönhetően tartósan befolyásolják az érintett személyek egészségi állapotát, életminőségét és funkcionalitását.

A szorongásos zavarok fennállása az érintett személy számára számos negatív pszichoszociális következménnyel jár, mint pl. alacsonyabb iskolázottság, gyakoribb párkapcsolati instabilitás, alacsonyabb szocioökonómiai státus. A munkából való kiesés tekintetében a hatodik leggyakoribb ok a szorongásos zavar. A betegségteher összességében a 15–34 éves nők körében a legnagyobb. Az érintett személyek kiterjedten, visszatérően vesznek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, a betegségcsoport társadalmi gazdasági következményei is jelentősek.

A szorongásos zavarok kiterjedt pszichiátriai és egyéb szomatikus komorbiditásaiknak is köszönhetően összességében nagy népegészségügyi jelentőségűek.

Hatékony terápiás lehetőségekkel rendelkezünk a szorongásos zavarok kezelésében, amelyek jelentősen javítják mind az életminőséget, mind a pszichoszociális funkcionalitást, ugyanakkor a betegségcsoportban szenvedő páciensek mintegy fele nem jut megfelelő diagnózishoz, és az érintettek mindössze egynegyede részesül bármilyen ellátásban világszerte (6, 10).

Mindezek alapján kiemelt jelentősége van a szorongásos zavarok korai felismerésének és minél előbb megkezdett, hatékony kezelésének, amivel mind az egyén, mind pedig a társadalom terhei jelentősen csökkenthetőek. A szorongásos zavarok kezeléséhez az alapellátás és a szakellátás hatékony együttműködése szükséges.

 

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

1. táblázat

A szorongásos zavarokhoz tartozó kórképek összehasonlítása a BNO 10. és 11. verziójában

BNO-10

Neurotikus, stresszhez társuló és szomatoform rendellenességek

(F40–F48)

BNO-11

Szorongásos vagy félelemhez társult zavarok (6B00–6B06)

Generalizált szorongás

Generalizált szorongás

Pánikzavar (szindróma)

Pánikbetegség

Fóbiás szorongás-rendellenességek

(agorafóbia, szociális fóbia, meghatározott, körülírt fóbia)

Fóbiák

Szociális szorongás

Szeparációs szorongás

Szelektív mutizmus

Obszesszív-kompulzív zavar (szindróma)

Önálló csoportot képeznek

Súlyos stressz által kiváltott reakció és alkalmazkodási rendellenességek

Specifikusan stresszhez társuló zavarok csoportja (6B40–6B4Z)

Disszociatív (konverziós) zavarok

Önálló csoportot képeznek

Szomatoform rendellenességek

Testi distresszzavarok (szomatizációs zavarok) csoportja (6C20–6C2Z)

Egyéb neurotikus rendellenességek

-

 

2. táblázat

A szorongásos zavarokhoz tartozó kórképek meghatározó klinikai tünetei DSM-5 alapján módosítva

Kórkép neve

Meghatározó klinikai tünet/tünetek

Specifikus fóbia

Kifejezett félelem egy konkrét tárggyal vagy helyzettel kapcsolatban

Szociális fóbia

Kifejezett félelem vagy szorongás egy vagy több társas helyzettel kapcsolatban, melynek során a személy mások figyelmének lehet kitéve

Pánikzavar

Visszatérő váratlan pánikrohamok

Agorafóbia

Kifejezett félelem zsúfolt helyektől, tömegtől

Generalizált szorongásos zavar

Túlzott aggodalom és szorongás számos eseménnyel vagy tevékenységgel kapcsolatban

Szeparációs szorongásos zavar

Túlzott félelem azon személyektől való szeparációval kapcsolatban, akikhez a személy kötődik

 

Szelektív mutizmus

A személy következetesen nem képes beszélni konkrét társas helyzetekben, annak ellenére, hogy más helyzetekben beszél

 

 

 

 

 

 IRODALOM

1.         Radics J. Miért fontos és etikus a szorongó beteg gyógykezelése? Lege Artis Medicinae 2018;28(04–05):207–212.

2.         Unoka Zs, Purebl Gy, Túry F, et al. A pszichoterápia alapjai. Budapest: Semmelweis Kiadó 2012; 153–159.

3.         Tringer L. A neurózis fogalmának rehabilitációja. Orv Hetil 2012;153(34):1327–1333.

4.         Szekeres G. Milyen változásokat hoz a pszichiátriában a BNO-11? Lege Artis Medicinae 2019;29(01–02):89–93.

5.         Réthelyi J. Pszichiátriai jegyzet orvostanhallgatóknak. Budapest: Oriold és Társai 2019;133–142.

6.         Bandelow B, Michaelis S. Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century. Dialogues Clin Neurosci 2015;17(3):327–335.

7.         Stein DJ, Scott KM, De Jonge P, et al. Epidemiology of anxiety disorders: from surveys to nosology and back. Dialogues Clin Neurosci 2017;19(2):127–136.

8.         Szádóczky E. Kedélybetegségek és szorongásos zavarok prevalenciája Magyarországon. Budapest: PrinTech 2000.

9.         Delpino FM, Da Silva CN, Jerônimo JS, et al. Prevalence of anxiety during the COVID-19 pandemic: A systematic review and meta-analysis of over 2 million people. J Affect Disord 2022;318:272–282.

10.      Penninx BW, Pine DS, Holmes EA, et al. Anxiety disorders [published correction appears in Lancet 2021;397(10277):880]. Lancet 2021;397(10277):914–927.

11.      Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Szorongásos zavarok https://kollegium.aeek.hu/Iranyelvek/Index

12.      Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság Egészségügyi Szakmai Kollégium. Egészségügyi szakmai irányelv – A pánikbetegségről https://kollegium.aeek.hu/Iranyelvek/Index

Dr. Hidasi Zoltán, Dr. Fullajtár Máté , SE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Budapest
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés