hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

A sertések lesznek a szívbetegek megmentői?

Egy hónappal a kísérleti sertés szívátültetés után az orvosok nem látják a kilökődés vagy fertőzés jeleit annál a férfinál, akinél a világon a második emberként alkalmazták ezt az eljárást, írja az Economx.

Lawrence Faucette fizikoterápiát végez egy hónappal azután, hogy egy génmódosított sertés szívét ültették át a szervezetébe egy kísérleti eljárás során. Az orvosok azt mondják, hogy a szív magától működik, és nem mutatja a kilökődés jeleit – írja az Economx.

Muhammad Mohiuddin, az UMMC szív-xenotranszplantációs programjának igazgatója azt mondta, már gyógyszert sem kell adni a betegnek, a szíve magától működik. Mohiuddin szerint most az a lényeg, hogy a Faucette-nek legyen ereje a rutinfunkciók elvégzéséhez. Mint mondta, keményen dolgoznak a fizikoterápiás csapattal, hogy segítsenek neki visszanyerni az erejét.

A felhasznált sertésszív 10 génjét módosították, három gént inaktiváltak, amely hozzájárulhatott volna a kilökődéshez. Egy további sertésgént módosítottak a szerv növekedésének szabályozására, míg hat humán gént adtak a sertés genomjába. 

Jelenleg nincsenek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek sertésszerveket használnának élő emberi lények transzplantációjára.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés