hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A röntgen és a CT jövője

Az új technológia negyvenszer gyorsabb mint a jelenlegi eszközök, fejlesztői azt remélik tőle, hogy forradalmasíthatja a betegek ellátását és a kutatási projekteket is, írja az NLCafé.

A kaliforniai UC Davis kutatói a sanghaji United Imaging Healthcare szakembereivel közösen hozták létre az EXPLORER nevű testszkennert, amely a röntgensugarakat alkalmazó komputertomográfiát (CT) és a pozitronemissziós tomográfiát (PET) kombinálja. Ez hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy a gép egyetlen szkenneléssel képes háromdimenziós képet alkotni a teljes emberi testről.

Az eszköz első prototípusát már 2016-ban bemutatták, akkor azonban még a méretbeli korlátok miatt legfeljebb főemlősöket lehetett vizsgálni a segítségével. Az első, embereken is használható gépet az idei év első felében mutatták be, a segítségével létrehozott felvételeket azonban csak most hozták nyilvánosságra.

Elképesztő az a részletesség, amire képes az eszköz – írta Ramsey Badawi, a UC Davis nukleáris medicina osztályának vezetője az egyetem közleményében. – Olyan apróságokat is láthatunk a felvételeken, amelyekre az eddig használt PET-szkennerek nem képesek. Az külön lenyűgöző, ahogy a videókon látható a röntgenvizsgálathoz használt kontrasztanyag mozgása is, három dimenzióban. Jelenleg erre egyetlen hasonló eszköz sem képes.”

Az EXPLORER az elképesztő felbontású felvételeket ráadásul rendkívüli gyorsasággal készíti el: egy teljes testes felvételhez mindössze 20-30 másodpercre van szüksége, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy negyvenszer gyorsabb a jelenleg használt képalkotó berendezéseknél. Ez gyorsabb vizsgálatokat és alacsonyabb sugárterhelést jelent a páciensek számára.

A teljes információ

(forrás: Nők Lapja Café)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés