hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A legújabb kardiológiai katéteres eljárásokról tanácskoznak

Magyarországon csak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában alkalmazzák azt a transzkatéteres eljárást, amellyel a nem megfelelően működő trikuszpidális szívbillentyűt kezelik. Az eljárás eddigi tapasztalatairól is beszámolnak a szakemberek a Magyar Kardiológusok Társasága Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportjának kongresszusán.

1991-ben egy koszorúér ballonos tágítás volt az első intervenciós beavatkozás Debrecenben. Az azóta eltelt évtizedekben ez a szakterület jelentősen fejlődött, folyamatosan jelennek meg új eljárások, amelyekkel a betegek gyógyítása hatékonyabb, eredményesebb.

– A hagyományos értelemben vett, a koszorúeret érintő intervenció az a területe a kardiológiának, amely az elmúlt 25 évben nagymértékben változtatta meg a szívbetegek kezelését, az infarktus akut ellátása révén jelentősen javult a páciensek túlélési esélye. A modern eszközöknek, az új eljárásoknak köszönhetően a korábban csak nyitott szívműtéttel kezelhető súlyos eseteket is el tudjuk látni katéteres technikával – emelte ki Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. A professzor hozzátette: a koszorúeret érintő katéteres beavatkozások mellett néhány éve kezdték el a klinikán a strukturális intervenciókat, melyekkel többek között a szívbillentyű-problémákat kezelik. Ezen a területen is jelentős eredményeket ért el az intézmény. A hazai centrumok közül Debrecenben végzik a legtöbb katéteres beavatkozást a MitraClip beültetésből, illetve Magyarországon csak itt alkalmazzák a TriClip eljárást, a jobb szívfélben lévő trikuszpidális billentyű intervenciós kezelését.

– A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika feladatköre nem csak Debrecenre és környékére irányul, hanem igazi régiós központ is, egyes esetekben pedig határokon átívelő centrumszerepe van. Az intézmény intervenciós tevékenysége elismerésre méltó. Ezen a területen csak a koszorúeret érintő beavatkozásokból évente mintegy ötezret végeznek a klinika szakemberei. Emellett pedig jelentős számú, más területre kiterjedő katéteres műtéttel segítik a betegek gyógyulását – mondta Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

A Magyar Kardiológusok Társasága Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportjának csütörtökön kezdődött kongresszusán a debreceni eredményeket is bemutatják. A Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson mintegy háromszáz kardiológus, szívsebész, angiológus, érsebész, belgyógyász vesz részt.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés