hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A lágy kontaktlencsék terápiás alkalmazásáról készült egészségügyi szakmai irányelv

A lágy kontaktlencsék alkalmazásáról terápiás céllal a szaruhártya betegségek kezelésében címmel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készített egészségügyi szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészet Tagozata.

A szaruhártya betegségek korszerű kezelésére új, tudományos és klinikai tanulmányokból származó eredmények jelentek meg és váltak elérhetővé hazánkban. A kontaktológia fejlődésével egyre több olyan kiváló minőségű kontaktlencse került gyártásra, amelyet megfelelő indikáció alapján terápiás célból is lehet alkalmazni.

A terápiás kontaktlencse olyan szigorú kritériumoknak megfelelő, szemre illeszthető kontaktlencse, amely alkalmas meghatározott szaruhártya betegségek kezelésére. A kontaktlencse közvetlenül érintkezik a szemmel, ezért invazív orvostechnikai eszköznek számít. Terápiás célú alkalmazása nagy odafigyelést igényel, a kontaktológiai vizsgával rendelkező szemész szakorvosok csak meghatározott indikációk alapján használhatják. Ennek figyelmen kívül hagyása a szem elülső felszínének betegsége esetén, a betegség lefolyását és kimenetelét súlyosbíthatja.

Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások célja, hogy segítséget nyújtson szaruhártya betegségek ellátásában kompetens szakembereknek, továbbá, hogy a betegek országszerte egységes, a legújabb tudományos bizonyítékoknak megfelelő ellátásban részesüljenek. A szakmai irányelv az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készült.

 

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés