hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A győri kórházban is bemutatták a Da Vincit

A cél, hogy a jövőben Győrben is elérhető legyen a korszerű, a betegnek és orvosnak egyaránt előnyös műtéti eljárás, írja a Weborvos.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház munkatársainak szóló szakmai programon mutatták be a Da Vinci sebészeti robotot az intézmény, egyúttal a Széchenyi István Egyetem szakemberei. A cél, hogy a jövőben Győrben is elérhető legyen a korszerű, a betegnek és orvosnak egyaránt előnyös műtéti eljárás – idézi a kórház közleményét a Weborvos.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház mindig az országos élvonalba tartozott a minimál invazív, endoszkópos, laparoszkópos műtétek végzésében. Az intézmény belső hálózatán rendszeresen tartanak olyan közvetítéseket, amelyek betekintést adnak más osztályokon zajló műtétekbe, tovább erősítve ezzel az orvosok felkészültségét. Egy ilyen esemény keretében mutatkozott be a gyártó Intuitive Surgical és a forgalmazó SofMedica terméke, a Da Vinci sebészeti robot. A cél, hogy a jövőben a győri kórházban is elérhető legyen ez a korszerű technológia.

Az innováció viszi előre az egészségügyet, s ezen belül a diagnosztikában, illetve a műtéttechnikai területen játszik kiemelkedő szerepet a technológiai fejlődés. A világban már nem kérdés a robottechnológia létjogosultsága az orvoslásban, ami hazánkban is egyre inkább teret fog nyerni – mondta el Jávor László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: öröm számára, hogy a sebészeti robot, ha egyelőre még csak egy bemutató erejéig is, de megérkezett az intézménybe. Szerinte – regionális jelentőségű kórházként – fontos lépés lenne ennek bevezetése a napi munkában, többek között az onkológiai terápia megerősítésében, egyes daganatok kezelésében, illetve bizonyos kismedencei, urológiai műtéteknél.

A főigazgató az orvoslásban is teret hódító innovációk egyre markánsabb szerepe kapcsán kiemelte a kórház Széchenyi István Egyetemmel szoros partnerségét. „Az egyetem nagy erőssége, hogy nem önmagában, egyedül akar fejlődni és eredményeket elérni, hanem minden téren széles körű együttműködésekre törekszik, amivel a térség egészének fejlődését is segíti. A mi partnerségünk is kiemelt jelentőségű és rendkívül sokrétű, ami a Covid-ellátás során a hallgatók önkéntességétől a közös képzéseken és kutatásokon át a mérnöki és az egészségügyi kompetenciák összehangolásáig számos területre kiterjed. Ennek egy újabb fontos állomása lesz a győri, Zrínyi utcai épületegyüttes területén létrejövő Egészségtechnológiai Campus” – fejtette ki.

A Da Vinci robot Petz-kórházi bemutatójában két olyan orvos is tevékenyen részt vett, aki a Széchenyi István Egyetem szakmai munkájában is fontos szerepet vállal az Egészség- és Sporttudományi kar dékánhelyetteseként, illetve tanszékvezetőjeként.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés