hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

A grundélet késleltetheti a rövidlátást

A gyerekeknél a rövidlátás mértékének romlása gyorsabb az év fényhiányosabb napjaiban – írta egy vizsgálatra hivatkozva az mno.hu.

Egy kínai tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy vajon a nappali világosság lassítja-e a gyermekek látásának romlását. Az általuk feldolgozott eredmények szerint a legkevesebb napfénnyel kísért fél év alatt a gyerekek látása átlagosan 0,32, míg a legnaposabb hónapokban 0,28 dioptriával romlott. A szemgolyó hosszának növekedésével erősödhet a rövidlátás mértéke: a résztvevők szemgolyójának hossza télen átlagosan 0,18 milliméterrel, míg nyáron 0,14 milliméterrel növekedett.

Egy korábban az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint a rövidlátó gyerekek szeme az iskolaév hat hónapja alatt jobban, míg a nyári hónapokat is felölelő fél év során kevésbé romlott. Egy másik tanulmány, amelyet Szingapúrban végeztek – ahol nagyjából egész évben ugyanannyi a nappali órák számanem mutatott ki szezonális eltérést a rövidlátás erősödésében.

Az mno.hu által idézett szakember szerint a rövidlátás szempontjából kockázatos helyzetben lévő gyerekeket érdemes fokozottabb szabadtéri tartózkodásra bátorítani.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés