2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Olcsó, állítható lencséjű szemüvegek

A szegény országokban sok gyerek számára elérhetetlen még egy egyszerű szemüveg is. Egy új vizsgálat nyomán azonban valószínűleg olyan olcsó szemüvegeket lehet készíteni, amiket még a legszegényebbek is megengedhetnek maguknak.

A vizsgálat, melynek eredményeit az Ophtalmology közölte, látászavaros – főleg rövidlátó – serdülőknél mérte fel, hogy megfelelően tudják-e használni az újfajta szemüveget.

Állíttható görbületű szemüveglencse

A szemüvegeket úgy tervezték, hogy viselője maga is meg tudja változtatni a lencsék görbületét szakértői segítség nélkül. Ez azért lényeges, mert a világ sok táján alig vannak optometrikusok – Fekete-Afrikában például csak egy jut egymillió emberre.

Az Adspecs elnevezésű szemüvegeket már ma is használják. A fejlődő országokban mintegy 30.000 személy kapott ilyen szemüveget – mondta dr. Joshua D. Silver, az Adspecs feltalálója.

Vizsgálatra szorult azonban, hogy a gyerekek és a serdülők képesek-e megfelelően használni az egyébként egyszerű eszközt. Ezért dr. Silver és munkatársai 554, 12–17 éves kínai gyereken próbálták ki ezt. Megvizsgálták, hogy a gyerekek hányadrésze tudta – egy erre megtanított tanár segítségével – helyesen beállítani a lencséket, s ezt összevetették a szakértő által végzett beállítás sikerességével.

A speciális lencsék egy átlátszó membrán-zsákból állnak, amely szilikonolajjal van feltöltve, és elül-hátul műanyag korongok védik. A szemüveg viselője egy fecskendővel olajat tud kiszívni a membránból vagy plusz olajat tölthet bele. Ezzel megváltoztatja a lencse görbületét, hogy az megfelelő látást biztosítson a számára.

A vizsgált gyerekek 92 százaléka helyesen tudta korrigálni rövidlátását a lencsék beállításával – ha szakértő végezte el ezt, a siker majdnem 100 százalékos volt. Vagyis a gyerekek túlnyomó többsége képes volt megfelelően használni a szemüveget. Maradtak azonban még nyitott kérdések: például az, hogy hogyan fognak működni a szemüvegek hosszú távon, a való világban.

Olcsó, de csúnya...

Emellett az ilyen szemüvegek nem alkalmasak minden olyan célra, mint egy szokványos szemüveg. Az asztigmatizmust például ezzel az eszközzel nem lehet korrigálni, noha ez gyakori probléma – igaz, általában enyhe, de olykor homályoslátást okozhat. Nemigen lehet dicsérni a szemüvegek küllemét sem: nagy, kerek, vastag keretű eszközök, amik viselőjüket némileg Harry Potter-szerűvé teszik. Dr. Silver szerint azonban a technológia fejlődésével majd esztétikusabbak lesznek. Ez nem mellékes probléma, hiszen a gyerekek ódzkodnak az ormótlan szemüvegektől, még ha jobban is látnak velük, és sokszor nem vehetők rá a viselésükre.

Nem mellékes, hogy az állítható szemüvegek olcsó lehetőséget jelentenek a gyerekek látászavarának és a szükséges korrekciónak a felmérésére. A fejlődő országokban jelenleg erre a célra hordozható eszközöket, ún. auto-refraktorokat használnak, azonban ezek drágák és csak képzett személyzet tudja használni őket. Az Adspecs azonban csak 19 dollárba kerül, és 12 éves kortól már alkalmazható.

Nagy előrelépést jelenthet az Adspecs, hiszen a becslések szerint a világon 150 millió olyan ember él – 90 százalékuk a fejlődő országokban –, akinek károsodott a látása, de nem juthat szemüveghez. Dr. Silver azt a célt tűzte ki, hogy 1 dollárra szorítsa le az Adspecs árát, és 2020-ra egymilliárd szemüveget bocsásson a világ rendelkezésére.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink