hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A fejsérülés növeli a halálozási kockázatot

Az OTSZ Online szerint akár egyetlen fejsérülés elszenvedése is jelentősen megnöveli a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.

Az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) vizsgálat több mint 13 000 felnőtt résztvevőjének adatai alapján már egyetlen fejsérülés is 66%-kal növelte az összes okból bekövetkező halálozás kockázatát. A JAMA Neurology folyóiratban január 23-án online megjelent eredmények szerint a két vagy több fejsérülés pedig kétszeresére növeli a halálozás kockázatát a fejsérülést nem szenvedettekéhez képest.

A folyamatban lévő ARIC-vizsgálatban 13 037 résztvevő 45 és 65 év közötti felnőttet négy földrajzilag és etnikailag is eltérő amerikai közösségből. A kiindulási átlagéletkor (1987–1989 között) 54 év volt; a résztvevők 57,7%-a nő és 27,9%-uk fekete volt. A követés a rutin orvosi viziteken és félévente telefonon zajlik. A fejsérülésekre vonatkozó adatok kórházi diagnosztikai kódokból és a betegek saját elmondásaikból származtak és információt tartalmaztak a sérülések számáról, valamint arról, hogy a sérülés igényelt-e orvosi ellátást, és járt-e eszméletvesztéssel. A 27 éves követés során a vizsgálati minta 18,4%-ának volt legalább egy fejsérülése. A nők körében gyakrabban fordultak elő sérülések, de a vizsgált populációban is nagyobb volt a nők aránya. A résztvevők körülbelül 56%-a halt meg a vizsgálati időszak alatt. A fejsérülés utáni becsült medián túlélési idő 4,7 év volt.

A leggyakoribb halálokok a daganatok, a szív- és érrendszeri betegségek és a neurológiai rendellenességek voltak. A specifikus neurológiai halálokok tekintetében a neurodegeneratív betegség miatt bekövetkezett halálozások a fejsérültek között 62,2%-ot tettek ki, míg ez az arány a fejsérülést nem szenvedett kohorszban 51,4% volt. A szerzők felvetik a fordított ok-okozati összefüggés lehetőségét: „a járási nehézségekhez vezető neurodegeneratív rendellenességek (Alzheimer-kór, demencia vagy Parkinson-kór) mellett nagyobb az elesés, és a fejsérülés esélye.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés