2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Újabb szakterületekkel bővül a Semmelweis HELP applikáció

A következő fázisban szülészet-nőgyógyászati és felnőtt háziorvostani modullal bővül a Semmelweis HELP applikáció.

A gyermekgyógyászati terület után a következő fázisban szülészet-nőgyógyászati és felnőtt háziorvostani modullal bővül a Semmelweis HELP, de elkezdődött a felkészülés szemészeti és kardiológiai területen is. A Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző applikációja idén június közepén debütált, azóta közel 130 ezren használták, belföldi, valamint külföldi licenszérdeklődések kapcsán is elindultak a tárgyalások, mindezek mellett pedig Az év applikációja díjra is pályázik.

„A kislányom kéthetes volt, amikor hétvégén olyan tüneteket észleltem rajta, amik nem voltak egyértelműek számomra, hogy a mentőt kell hívnom, vagy elég, ha az ügyeletre megyünk. Végül be kellett hozni őt a gyermekklinikára” – emlékezett vissza Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatóhelyettese, a Semmelweis HELP projektvezetője arra, hogy született meg benne 2008-ban az alapötlet, amely 13 évvel később az applikáció kifejlesztésének megkezdéséhez vezetett.

Mint hangsúlyozta: mára minden korábbinál jobban felértékelődött az egészségünkkel kapcsolatos, biztos helyről származó, hiteles információ szerepe. Az Európai Unióban a lakosság több mint 50 százaléka keres online egészségügyi információt az EUROSTAT adatai szerint. Magyarországon még magasabb, 70 százalék ez az arány. „Ezek olyan adottságok, amelyeket a Semmelweis Egyetem megváltoztatni nem tud, de a saját javára fordíthatja akkor, ha olyan hiteles tartalmakat közvetít ezeken az online csatornákon, amelyek így eljutva a felhasználókhoz, növelik a lakosság egészségtudatosságát” – emelte ki a projektvezető.

Abban, hogy a Semmelweis HELP elsőként a gyermekbetegségekkel debütált, a saját szülői tapasztalatokon túl szerepet játszott az is, hogy az egyetem lakossági kommunikációjában mindig is a gyermekekkel kapcsolatos tartalmak voltak a legnépszerűbbek – mondta Kovács Eszter.

(...)

A projektvezető szerint az alapos tesztelésnek is szerepe volt abban, hogy nagyon pozitív volt az alkalmazás fogadtatása, rengeteg visszajelzést kaptak minden felületen.

Az első 20 óra alatt 14 ezer tünetellenőrzést futtattak le az applikációban és 5 ezren látogattak el a honlapra. Azóta 68 ezer mobilapp letöltés történt és 62 ezer honlaplátogatás. Határon túlról is mintegy 3700-an letöltötték az applikációt. A sajtómegjelenések száma eléri a 180-at. A tartalmakat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) validálta, emellett fontos visszajelzés, hogy a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Társasága és az Országos Mentőszolgálat is ajánlja a Semmelweis HELP-et.

A Semmelweis HELP teljes egészében a magyarországi ellátórendszer szabályaira, a magyar sajátosságokra szabott, a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával megvalósult fejlesztés, amely a Semmelweis Egyetem tulajdona. A kutatómunkánk során ennyire komplex, gyermekek tünetellenőrzésével kapcsolatos applikációt nem találtunk, a közelmúltban pedig belföldi, valamint külföldi licenszérdeklődések kapcsán is elindultak a tárgyalások – mondta Kovács Eszter.

Az egyetem portálján közzétett cikkben bemutatják az applikációt tartalmi oldalról fejlesztő és azt elindító ötfős egyetemi csapatot is.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Semmelweis Help
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Semmelweis Help

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!