2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Szívvel, tudással a speciális problémákkal küzdő gyermekekért

A PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti osztályának Visszatérés Alapítványa idén 30. alkalommal szervezte meg rekreációs táborát, a komplex húgyúti problémák miatt gondozott betegei számára. A tábornak a gánti Fecskepalota adott otthont, mely egy akadálymentesített üdülő a festői szépségű Vértes-hegységben.

A pécsi gyermeksebészet a lebonyolultabb húgyúti problémák kezelésének centruma Magyarországon. A betegek életminőségét leginkább rontó tünet a vizelet tartási képtelenség, mely miatt a gyermekek nehezebben tudnak beilleszkedni a társadalomba, nem tudnak olyan programokon részt venni, mint egészséges kortársaik. Egy részük átmenetileg vagy végleg vizelet elvezető sztómával él, és arra szorul, hogy bizonyos időközönként katéterrel bocsássa le a vizeletét. A nyitott hátgerinc miatti húgyhólyag beidegzési zavar az egyik típuspéldája a veleszületett húgyhólyag működési zavaroknak. Ezek a betegek sokszor mozgáskorlátozottak, így egyszerre több problémával kell megküzdeniük. A tábor elsődleges célja, hogy lehetőséget adjon az ilyen problémákkal küzdő gyermekeknek, hogy felszabadultan, megkötések nélkül tudjanak időt tölteni egy olyan közegben, ahol mind sorstársaik, mind kezelőorvosaik jelen vannak. Ez a szorongásuk oldásán túl a jövőképük építésében is nagy szerepet játszik, hiszen itt találkozhatnak olyanokkal, akik egy-egy nagyobb rekonstrukción már átestek, így elsőkézből ismerhetik meg a tapasztalataikat. Az egyik turnusban a szülők is részt vehetnek, így kötetlenebb körülmények között lehet velük átbeszélni gyermekeik állapotát. A szervező orvosok és szakápolók pedig direkt visszajelzést kapnak a betegek hétköznapi körülmények között megfigyelhető állapotáról. Ez utóbbi fontos része az osztály komplex szemléletmódjának.

A hagyományoknak megfelelően idén is két turnusban zajlott a tábor. Az első négy napban a 6-18 éves korosztály, a hét második felében pedig a 18 év felettiek táboroztak. A kicsiknél idén 15 gyermek és 7 szülő, a nagyobbaknál 14 felnőtt vett részt. Az osztályról több orvos és ápoló szenteli ennek a feladatnak az idejét. A szervezést is teljes egészében az osztály végzi, melynek a költségeit az osztály alapítványa, a Visszatérés Alapítvány – Pintér András Gyermeksebészet fedezi. Szerencsére számos magánszemély és független szervezet segíti a tábor létrejöttét, amiért nagyon hálásak a szervezők.

Fotó forrása: Pécsi Tudományegyetem
Fotó forrása: Pécsi Tudományegyetem

A táborban igyekeznek változatos, közösségépítő programokat szervezni. Csapatjátékokra is mindig sor kerül, idén a székesfehérvári Bory-vár látogatása kapcsán szerveztek vetélkedőt. A nagyoknál az utóbbi években nagy sikert aratott a szabadulószobás játék, idén azonban nem ki, hanem be kellett jutniuk a Fecskepalotába. Az egyik feladat kapcsán lehetőségük volt például laparoszkópos trénert is kipróbálni. A fentieken kívül kézműveskedés, lovaglás, íjászat, és közös kürtőskalács sütés is színesítette a programot. Esténként pedig a társasjátékozás és beszélgetések sem maradhattak el. A nagyok turnusában jelentős a mozgássérültek száma, mely a programok tervezhetőségét nagyban meghatározza: idén az „Illúziók háza” kiállítás megtekintése okozott nagy élményt a résztvevőknek. A jubileumi tábort az alapítvány kuratóriumának részvételével egy délutáni szabad tüzes sütés és közös vacsora során ünnepelték meg.

A pécsi gyermeksebészeti osztály, és az alapítvány egyaránt fontosnak tartja, hogy a szakmai fejlődés mellett az utógondozásra is ilyen nagy hangsúlyt fektessenek továbbra is. Sokat elmond a táborban uralkodó hangulatról, hogy idén az egyik, először táborozó kisgyerek alig akart hazamenni, és háromszor fordult vissza elköszönni. A táborozó gyerekek és felnőttek lelkesedése mindig erőt ad a szervezőknek a folytatáshoz.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés