2024. április. 27., szombat - Zita.

Kérhet az iskola orvosi igazolást a szülőktől

Egy szeptember elsejétől hatályos rendeletmódosítás szerint az intézmény kérésére a gyógyulásról orvosi igazolást kell vinni, írja a Pénzcentrum.

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 19. pontja (A gyermek, a tanuló mulasztásával kapcsolatos szabályok) kimondja, hogy "ha a nevelési-oktatási intézmény kérésére a gyermek, tanuló betegség gyanúja miatt orvosi vizsgálaton vesz részt, a szülő vagy a tanuló kérésére ennek megtörténtét" és azt hogy a diák már látogathatja az intézményt, "az orvos igazolja". A rendeletnek ez a pontja idén szeptember 1-jétől lépett érvénybe, ezzel lezárták a vitát a tantestületek, szülők és tanárok között arról, hogy köteles-e az orvos igazolást adni arról, hogy a gyermek meggyógyult, vagy sem és hogy kérhet-e ilyet az iskola.

Az 51. § (1) bekezdése kimondja: "Ha a gyermek, tanuló beteg, az orvos határozza meg, mely időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt." A vonatkozó rész azt is írja: ha a pedagógus megítélése szerint a gyermek, a tanuló beteg, gondoskodik a többi gyermektől, tanulótól való elkülönítéséről, és kiskorú gyermek, tanuló esetén a lehető legrövidebb időn belül értesíti a gyermek, a tanuló szüleit. Az orvosi igazolásnak tartalmaznia kell a betegség miatt bekövetkezett távollét pontos vagy – ha az orvosi igazolás a betegség befejezését megelőzően került kiállításra – várható időtartamát is, írja a rendelet, hozzátéve: ha a kollégiumban lakó tanuló hazautaztatása nem oldható meg, az egészséges tanulóktól el kell különíteni.

Arról pedig az (1a) bekezdés rendelkezik, hogy az iskola kérhet "gyógyulási igazolást", amelyet a szülő, gyermek kérésére az orvosnak kell kiállítania. A rendelet szintén szeptember 1-től érvényes bekezdése azt írja: "Ha a nevelési-oktatási intézmény kérésére a gyermek, tanuló betegség gyanúja miatt orvosi vizsgálaton vesz részt, a szülő vagy a tanuló kérésére ennek megtörténtét, valamint – ha a gyermek, tanuló esetében az (1) bekezdés szerintiek nem állnak fent – azt, hogy a gyermek, tanuló a nevelési-oktatási intézményt látogathatja, az orvos igazolja."

A teljes információ

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!