2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyermeksebészeti szakrendelés indult Szentesen

A rendelésen a gyermekeket előjegyzés alapján fogadják, sebészeti és urológiai problémákkal. Lehetőség van például műtét utáni kontrollra, varratszedésre, folyamatos gondozásra is az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban.

– Eddig az volt az ellátási filozófia, hogy a beteg utazott az orvoshoz. Ezt szeretnénk megfordítani, most az orvos megy a beteghez, ami az ott élők számára nagy előny – beszélt a szentesi gyermeksebészeti szakrendelés elindítása kapcsán Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója. Mint mondta, november 1-től már a szentesi gyermekgyógyász kollégák is bekapcsolódnak reggelenként a klinika online referálójába, hiszen a szentesi gyermekosztály is a szegedi gyermekklinika ellátási egységeként működik.

Dr. Bereczky Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója
Dr. Bereczky Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója

Kovács Tamás, a gyermeksebészeti osztály vezetője kifejtette, hogy a szegedi klinikán három vármegyéből (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) érkező kis betegeket látnak el 0-18 éves korig. Szentesről eddig a műtétre váró gyermekeket Szegedre utalta be a szakorvos, az integráció révén azonban ez változik. Egyelőre kéthetente egy napot rendelnek Szentesen a szegedi klinika orvosai, akikhez előjegyzés alapján, bármilyen gyermeksebészeti, gyermekurológiai problémával fordulhatnak a gyermekek és szüleik. Műtét utáni kontrollra, varratszedésre, illetve később a gondozásra sem kell a szentesi betegeknek Szegedre utazni, ez is megoldható helyben.

A tervek szerint januártól gasztroenterológiai és nefrológiai szakellátás is indul a szentesi Multidiszciplináris Centrumban. Így a gyermeksebészettel és a már régóta működő pulmonológiával és neurológiával együtt lefedik majd a gyermekbetegségek túlnyomó többségét – tudtuk meg Bereczki Csabától. Hozzátette, hogy rezidensek is járnak Szentesre Szegedről, nekik ez kiváló alkalom arra, hogy nagyobb tapasztalatot szerezhessenek olyan betegségek kezelésében, amelyek az általános gyermekgyógyászat szempontjából alapvető fontosságúak.

Kovács Tamás, a gyermeksebészeti osztály vezetője
Kovács Tamás, a gyermeksebészeti osztály vezetője

A későbbiekben, amennyiben lesz rá igény, nem csak kéthetente, hanem gyakrabban tartanak majd gyermeksebészeti szakrendeléseket Szentesen. A szegedi gyermekklinikán ehhez adott a szakembergárda – közölte Kovács Tamás. November elején indult a szentesi szakrendelés, a kezdeti tapasztalatok jók. A kollégák várják, hogy a rendelésnek híre menjen a háziorvosok és a betegek körében, és még népszerűbb legyen.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés