2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elhunyt dr. Sólyom János

Életének 85. évében elhunyt dr. Sólyom János, a SE Gyermekgyógyászati Klinika egykori egyetemi tanára, professor emeritusa.

Sopronban töltötte gyermekkorát, majd az akkori Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1963-ban szerzett orvosi diplomát. Gyermekszakorvosi képzést követően kezdett el dolgozni az egyemen Élettani Intézetében, ahol az endokrinológia területén végzett kutatómunkát. 1972-ben laboratóriumi szakvizsgát szerzett. A Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán 1974-től az endokrin szakambulanciát és a laboratóriumot irányította. 1993-ban az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora lett. Intézetvezető-helyettes egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Gyermekgyógyászati Klinikán. Professor emeritusként 2018-ig rendszeresen részt vett a klinika oktatási feladatainak ellátásában is.

A gyermekendokrinológia hazai megteremtőjeként 20 éven át irányította a gyermekendokrinológiai ellátást és szakképzést, szervezte az ENDOPED rendezvényeket és nemzetközi szinten is részt vett a gyermekendokrinológia irányításában. Tudományos munkásságát több száz kongresszusi előadás, 132 közlemény, több könyv és könyvfejezet őrzi.

Búcsúztatása szűk családi körben történik, közölte a Semmelweis Egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés