2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Átadták a szegedi Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épületét

A beruházás csaknem három milliárd forintból valósult meg és minden szempontból megfelel a 21. századi követelményeknek, járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt alkalmas.

Csütörtökön átadták a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épületét.

Az eseményen köszöntőt mondott Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az egyetem vezetői kiemelték: a szegedi klinikai központ ezzel az épülettel, osztállyal vált teljessé. Méltatták a tervező munkáját és unikálisnak nevezték, hogy a járó- és fekvőbeteg-ellátás egyazon épületben, a páciensekre fókuszálva, megfelelve a mai elvárásoknak került kialakításra. Az intézmény, mint mondták, nemcsak a gyógyításra, hanem az oktatásra és a kutatásra is fókuszál, mint ahogy a legtöbb egyetemi épület is.

A klinikai központ vezetője elmondta: a mentális betegségben szenvedő gyermekek és serdülők az egyik legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb betegcsoportot jelentik. A gyermek- és serdülőkori mentális betegségek egyaránt terhet jelentenek a beteg, a család és a társadalom számára, és a legtöbb felnőttkori mentális betegség eredete is a gyermek-, illetve serdülőkorra nyúlik vissza. Hozzátette: epidemiológiai méretű problémával állunk szemben. A legutóbbi UNICEF-jelentés, összhangban más hazai és nemzetközi epidemiológiai összegzéssel, megállapítja, hogy a fogyasztói társadalmakban a gyermek- és serdülőkorúak 20-25 százaléka küzd érzelmi vagy viselkedési problémákkal, közülük 5-6 százalék mutat súlyos tüneteket. Ha a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátásra nem fordul kellő figyelem, annak az egyén egész életére, a családokra és egyben társadalmunkra is súlyos kihatásai lehetnek.

A projekt legfontosabb részleteit Gombár Balázs, az Országos Kórházi Főigazgatóság projektmenedzsere ismertette. Majd Bereczki Csaba, a gyermekgyógyászati klinika és gyermekegészségügyi központ vezetője, Kapornai Krisztina, a központ gyermek és ifjúságpszichiátriai osztályának vezetője és Vetró Ágnes egyetemi docens bemutatták a szegedi gyermekpszichiátria múltját, jelenét és jövőjét. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a konzorciumi partnerei, avagy a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében megvalósult fejlesztés központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása volt, az ország minden régiójában. Fókuszálva mindeközben a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítására, az érintett populáció ellátáshoz való eljutásában meglévő egyenlőtlenségek csökkentésére, az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének javítására, és az egészségügyi ellátás korszerű és költséghatékony működtetésére.

Bereczki Csaba illetve Kapornai Krisztina, a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály vezetője bemutatták az épületet (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)
Bereczki Csaba illetve Kapornai Krisztina, a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály vezetője bemutatták az épületet (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)

Az alagsorban kaptak helyet a járóbeteg szakellátó és a gondozói egységek, a nappali terápiák helyiségei, azon belül is a csoport- és szociálterápiás helyiségek. A magasföldszinten alakították ki a nappali foglalkoztatókat, egyes kezelő és gondozó helyiségeket és a mozgásterápiának helyet adó tornatermet. Az első és második emeleten kapott helyet 18 darab kórterem, amelyből 10 darab fürdőszobával ellátott, 2 pedig akadálymentesen is megközelíthető.  A legtöbb kórterem kétágyas.  A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból erőszakos fiatalkorú páciensek ellátása érdekében úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ággyal rendelkezik két kórterem, 1-1 ággyal. Két kórteremben pedig úgynevezett multidiszciplináris ellátásra nyílik lehetőség. A harmadik emeleten szemináriumi terem kialakítása történt a képzések és oktatás céljainak megvalósítása érdekében. Szintenkénti közlekedőket, lépcsőházat, betegágy szállítására is alkalmas liftet alakítottak ki.

Szegeden, az eddig három telephelyen működő betegállátás mindegyike hamarosan az új, ötemeletes épületben zajlik majd, amely mintegy 2500 négyzetméteren terül el (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)
Szegeden, az eddig három telephelyen működő betegállátás mindegyike hamarosan az új, ötemeletes épületben zajlik majd, amely mintegy 2500 négyzetméteren terül el (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)

A szegedi Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új részlegének kialakítása, az EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című projekt része, melynek eredményeképpen az ország egész területén, 13 helyszínen javult a gyermekpszichiátriai ellátórendszer hozzáférése. A 8,735 milliárd forint összköltségű korszerűsítés a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásával.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés