hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Visszaszívás

A kábítószer-fogyasztók büntetése és a drogháború helyett érdemes lenne közegészségügyi és nem rendészeti ügyként kezelni a drogkérdést – ismerte fel az USA kormánya és az ENSZ illetékes hivatala is a latin-amerikai drogbizottság után.

A Heti Világgazdaság e heti számában megjelent cikk idézi a latin-amerikai drogbizottság felhívását, amelyet aláírt Mario Vargas Llosa és Paulo Coelho perui és brazil író is: A drogháború megbukott, mert kriminalizálja a politikát, korrupttá teszi a közalkalmazottakat, miközben nem szorítja vissza a drogokhoz kapcsolódó erőszakos bűnözést és nem csökkenti a fogyasztást. Megfontolásra ajánlják a nyugat-európai szemléletet: inkább a kárenyhítéssel és a szenvedélybetegek gyógyításával érdemes foglalkozni.

A felhívásban szintén részt vevő Fernando Cardoso, Brazilia ex-elnöke szerint jó példa, hogy felvilágosítással, neveléssel a dohányzást is sikerült mérsékelni. Teljesen kiszorítani sosem lehet a drogokat, ahogyan az AIDS elleni küzdelemben is irreális lett volna a szex betiltása, de reális célnak bizonyult minél több embert megnyerni a biztonságos szexnek – mondta a The Guardian című angol napilapnak adott interjújában Cardoso.

Az UNODC jelentése szerint több olyan ország is van, ahol ötször annyi fogyasztó ül börtönben, mint ahány nagy pénzekben utazó, erőszakos bűnöket elkövető kereskedő, márpedig a fogyasztók üldözése életeket tesz tönkre, egyúttal a rendőrség erőit is elaprózza.

Barack Obama elnök májusban kinevezett kábítószerügyi megbízottja – amerikai szóhasználattal a drogcár – Gil Kerlikowske – már első interjújában közölte: törölte a szótárából a drogháború kifejezést. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) június végén közzétett éves jelentése is új hozzáállást sugall: elhallgatás helyett inkább vitába száll a nem büntetés alapú drogpolitika híveivel.

Mióta Obama az elnök, azóta az országos rendőrség abbahagyta a szövetségi törvények szerint tilos, Kaliforniában viszont engedélyezett gyógyászati marihuánaültetvények elleni razziákat.

HVG

cimkék

hirdetés

Könyveink