hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Visszamenőleg is megkaphatják a rezidensek az ösztöndíjukat

Meghirdette az eddig elmaradt rezidensösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság. Mint arra a Rezidensszövetség korábban felhívta a figyelmet, a lépés azért is volt sürgető, mivel ezen ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a rezidensek alacsonyabb alapjövedelme mellett. A 2022-ben munkába álló rezidensek ösztöndíjának meghirdetése a szokásos januári időponthoz képest mindezidáig csúszott, így ők kevesebb juttatásért végezték ugyanazt a munkát, mint a korábban munkába állt kollégáik.

A fiatal orvosok számára a korábbi években már 7 ösztöndíj is elérhető volt, melyek közül a legismertebbek a valamennyi rezidens orvos, illetve szakorvosjelölt számára elérhető Markusovszky Lajos Ösztöndíj, valamint a hiányszakmás képzésben résztvevők ösztöndíja, mely fontos szerepet játszik a szakellátás egyensúlyának fenntartásában. Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében könnyen fennállhat olyan helyzet, hogy a rezidens orvos fizetésének majdnem felét teszik ki az ösztöndíjak együttesen, így ezek fél éves elmaradása jogosan okozott felháborodást az orvosok körében.

 

Dr. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke üdvözölte, hogy ezek szerint megtörténhetett a költségvetési keret kibővítése, így ki is hirdették az ösztöndíjakat. A szervezet elnöke hozzáteszi: az ösztöndíjak meghirdetése a kiszámíthatóság mellett azért is kiemelt fontosságú, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása. Kiemelt eredménynek tartja, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetése elfogadta a szervezet kérését, és a pályázati kiírásban lehetővé teszik, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a rezidensek a pályázat elbírálása után. Ha ez tényleg megvalósul, akkor a visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat, közölte a Rezidensszövetség.

(forrás: Magyar Rezidens Szövetség)
hirdetés

Könyveink