hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Egészségipar

Virtuális járvány virtuális megelőzése

Pár hónap múlva súlyosan fertőző járvány üti fel fejét egy japán általános iskolában. A betegséget néhány tanuló akaratlanul kezdi terjeszteni, akikről átragad az osztálytársakra és tovább terjed az iskola falain kívülre.

Ez a „járvány” egyelőre csak virtuális, a japán kormány által támogatott kísérlet, amellyel azt szimulálnák, hogyan használható fel az internet és a fejlett mobiltechnika a járványos megbetegedések, például az új influenza megelőzésében. (Észak-Amerikán kívül Japánban regisztrálták a legtöbb újinfluenzás esetet.)

A pontos részletek még nem ismeretesek, de a kísérlet lebonyolítására pályázó Softbank – egy japán internet- és mobilszolgáltató – egy ezerfős általános iskola tanulóinak segítségével szeretné lejátszani a járványfőpróbát. A tervek szerint GPS-es telefonokkal látnák el a diákokat, és azokon keresztül tartanák szemmel, hogy a „fertőzöttek” kikkel érintkeznek, tehát kiknek adhatják tovább a vírust.

A fertőzött gyerekekkel kapcsolatba került gyerekek szüleit SMS-sel figyelmeztetnék arra, hogy azonnal forduljanak orvoshoz. Egy valódi járványnál ez a megelőzés nagyságrendekkel csökkenthetné a megbetegedések számát.

„A fertőzöttek száma járvány esetén pillanatok alatt megduplázódik, megtriplázódik és megnégyszereződik. Ha az arányt akár kis mértékben is csökkenteni tudjuk, annak máris jelentős hatása lehet a megbetegedések kordában tartásában” – jelentette ki Takahasi Maszato, a Softbank munkatársa.

Számításai szerint, ha egy fertőzött személy napi három újabb embert betegít meg, és minden újabb fertőzött további hármat, a tizedik napra már 60 ezren fertőződnek meg. Ellenben ha minden fertőzött csak két további személynek adja át a betegséget, a tizedik napon csak 1500-an lesznek betegek.

A kísérlet egyébként egyike azon kéttucatnyi kormányprojektnek, amelyek keretében a rendkívül fejlett japán internet- és mobilhálózatban rejlő új lehetőségeket akarják tesztelni.

Az egyik tekintélyes tokiói egyetemen már folyik ilyen típusú próbálkozás: a diákokat az Apple iPhone-jaival látták el, hogy többek között az előadásokon való részvételüket ellenőrizzék.

A mobilos járványmegelőzés és ez utóbbi kísérlet azonban súlyos aggályokat is ébreszt a személyiségi jogok megsértésével kapcsolatban. A kormányzat ezért azt is vizsgálja, mennyire hajlandóak elfogadni a kísérletben résztvevők, hogy minden lépésük követhető a GPS-es mobiltelefon segítségével.

Szakértők a fertőzöttek tájékoztatásával kapcsolatban is megfogalmazták aggályukat. „Ha nem kezeljük óvatosan ezt a kérdést, pánikba eshet, aki ilyen tartalmú üzenetet kap” – vélte Ucsida Kacuja kormánytanácsadó, a jokohamai Információ Biztonsági Intézet professzora.

Ucsida szerint azonban akár a Softbank, akár valamelyik más cég kap megbízást a kormánytól az őszi szimuláció levezénylésére, a dolog akkora jelentőségű – különösen az új típusú influenza árnyékában –, hogy az emberek ezt belátva önként vállalni fogják a részvételt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink