hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál

Friss, kreatív dokumentumfilmeket kínál november 8-tól Budapesten a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál, amelyre több mint 60 alkotás érkezik 26 országból.

A nyolcadik alkalommal tartandó fesztiválnak a Toldi és az Odeon-Lloyd mozi, a Cirko-Gejzír Filmszínház és az OSA Archívum ad otthont.

A Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum által szervezett fesztivál keretében a Nemzetközi Panoráma elnevezésű program ezúttal is a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma címet viselő program pedig a friss magyar dokumentumfilm-termésből ad válogatást. A Verzión 18 magyar alkotást vetítenek, amelyek a városi és falusi társadalom változásait dolgozzák fel.

Idén a Verzió fő programját három tematikus retrospektív egészíti ki. A Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm című alprogram a dokumentum és a valóság viszonyát elemzi. Az Ablakok a múltra: a Balkáni háború emlékei című sorozat a jugoszláviai háborút idézi fel. Emellett a cseh rendező, Helena Trestíková kortárs társadalmi problémákat taglaló munkáiból is összeállítottak programot.

A Közép Európai Egyetem közreműködésével idén is lesz Vizuális Laboratórium, amely a dokumentumfilm szerepét vizsgálja az oktatásban, valamint Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket.

A Verzió nyitófilmje A mi iskolánk, Mona Nicoara és Miruna Coca-Cozma 90 perces alkotása, mely azt a kérdéskört boncolgatja, hogy meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése.

A fesztivál több mint 60 filmje olyan embereket mutat be, akiknek életét katonai konfliktusok, a globalizáció, a múlt vagy meglepő személyes választásuk alakította. Egy holland nőt például, aki beáll a kolumbiai gerillák közé (Tanja nyomában), egy orosz üzletembert, akiből botcsinálta politikai mártír lesz (Hodorkovszkij), egy Izraelnek jelentő palesztin kémet, aki kénytelen szembenézni tettei következményeivel (A kollaboráns és a családja) – mindnyájuk élete megváltozik az őket próbára tévő, ellenséges környezetben hozott döntéseik hatására – olvasható az összegzésben.

A gyerek visszatérő témája a dokumentumfilmeseknek a Vezión is: az indiai nyomornegyed lakójáról (Maraton-fiúcska), a csecsemőjével parkban élő nicaraguai hajléktalan anyáról (Karla érkezése), a merev, vallásos közösségből elkergetett amerikai tinédzserekről (A kárhozat gyermekei) szóló filmek mind a túlélésért és a függetlenségért folyó küzdelmet mesélik el.

A fesztivált Enyedi Ildikó filmrendező nyitja meg november 8-án a Toldi moziban. A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja: a legtöbb szavazatot kapott film készítői 1500 eurót (mintegy 450 ezer forintot) kapnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink