hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Vényköteles marad az esemény utáni tabletta

Bár a szakmai kollégium már nem kötné recepthez az orvosságot, a belügy a Népszavával azt közölte, nem módosítják a szabályt.

Hiába támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium azt közölte a lappal: a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását.

A tárca azt írta: „A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.”

Az Európai Unióban már csak Magyarországon nem érhető el orvosi rendelvény nélkül ez a tabletta. A készítmény az aktus után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet. A Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák.

Van olyan hely az országban, ahol csak azért, hogy ne akadályozzák a betegek ellátását, előre megírt receptekkel várják az érintetteket. Magyarul nincs értelme annak, hogy a szakma tovább kösse az ebet a karóhoz, írja a lap, azt is jelezve: van olyan magánszolgáltató, amely alig több mint tízezer forintért felírja az e-receptet, amely aztán bármely patikában beváltható. Ezen a ponton el is bukik az eredeti cél, az, hogy orvosi kontrollal kiszűrhetővé váljanak a súlyos szövődmények, így a trombózis, illetve az embólia.

A teljes információ

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink